Afkolven met de hand

Als het om kleine hoeveelheden melk gaat, kan je het best met de hand afkolven. Het is de goedkoopste en meest natuurlijke manier van afkolven. Deze manier vraagt wat oefening. Wie vertrouwd is met manueel afkolven, kan vaak een hele voeding op die manier kolven.

Hoe afkolven met de hand?

  1. Bereid je borsten goed voor bv. met warmtemassage, tepelstimulatie, schudden, strelen … Je hebt als voorbereiding enkele minuten nodig om de melk te doen stromen. Eerst komt de melk druppel per druppel, door verder te masseren en kolven, schiet de melk in verschillende straaltjes tegelijkertijd toe.
  2. Neem de borst in de hand. Leg je duim boven de tepel en de wijs- en middelvinger onder de tepel, ongeveer 2,5 tot 4 cm van de tepel af. De vingers vormen een ‘C’.
  3. Druk nu de vingers richting borstkas.
  4. Rol duim en vingers tegelijk naar voren, alsof er vingerafdrukken gemaakt moeten worden. Vermijd knijpende, trekkende en/of glijdende bewegingen, want die kunnen het borstweefsel beschadigen.
  5. Herhaal deze beweging ritmisch: plaats, druk, rol …
  6. Verplaats duim en vingers om de tepel heen, zodat de borst goed geledigd wordt. Het afwisselend masseren, strelen en schudden van de borsten stimuleert de toeschietreflex.

Borst stimuleren en masseren

Warmte aanbrengen

Afgekolfde melk opvangen

Wist je dat?

Melk afkolven om de melkproductie te controleren is niet ideaal. Het geeft geen juist beeld van je melkproductie. Een goed drinkende baby haalt meer melk uit je borst dan een afkolftoestel.

Wist je dat?

Te veel moedermelk systematisch afkolven heeft als nadelig effect dat de melkproductie te veel gestimuleerd wordt en wordt daarom niet aangeraden. Heb je last van te veel melk, bespreek dit met je verpleegkundige of vroedvrouw.

Hygiëne

Was je handen met stromend water en zeep voordat je gaat afkolven of borstvoeding geven. Als je op verplaatsing geen zeep en stromend water bij de hand hebt, ontsmet je handen dan met alcohol gel (60%). Voor de dagelijkse hygiëne van je borsten volstaat wassen met je gewone verzorgingsproducten. Overdreven gebruik van zeep kan de tepelhuid uitdrogen en beschadigen.