Warme sauzen

Basisrecept voor groentebouillon

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 prei
  • 2 wortelen
  • 1 tomaat
  • een halve paprika
  • een stuk knolselder
  • wat peterselie
  • 3 steeltjes selder
  • 1 eetlepel plantaardige olie
  • 4 peperkorrels
  • 1 laurierblad
  • een mespuntje tijm
  • zout

Bereiding

  1. Was alle groenten en de peterselie goed en snij alles klein
  2. Fruit de groenten en de peterselie op een zacht vuurtje in de olie
  3. Giet er 1 liter water bij met de peperkorrels, het laurierblad, de tijm en een snuifje zout. Breng alles langzaam aan de kook en laat de bouillon 1 uur zachtjes trekken
  4. Giet de bouillon door een zeef. De gebruikte groenten bevatten bijna geen vitamines en mineralen meer en zijn dus niet meer geschikt als (baby)voeding

Basisrecept voor vleesbouillon (ontvet en zonder zout)

Ingrediënten

  • 1 l water
  • mager vlees (bv. rundvlees, kippenvlees)
  • 500 g groenten (prei, ui, bleekselder, wortelen)
  • tuinkruiden (peterselie, kervel, bieslook, basilicum, …)

Bereiding

  1. Maak de groenten schoon en snij ze klein
  2. Doe het vlees samen met de groenten in een kookpot met het koude water en breng alles samen langzaam aan de kook
  3. Voeg geen zout en geen bouillonblokjes toe. Laat ongeveer 45 minuten koken en giet dan alles door een zeef
  4. Voeg naar wens tuinkruiden toe
  5. Laat de bouillon koud worden en schep het vet eraf. Het gebruikte vlees en de gebruikte groenten bevatten bijna geen vitamines en mineralen meer en zijn dus niet meer geschikt als (baby)voeding)
Wist je dat?

Er zijn ook bouillonproducten te verkrijgen in de vorm van blokjes, kuipjes, korrels, poeders en pasta’s. Het zijn geconcentreerde extracten van groenten, vlees, kip of vis met kruiden en veel zout, die de nieren van een kind kunnen overbelasten. Het zijn vooral smaakmakers. De hoeveelheid vlees, vis of groenten is te verwaarlozen. Er bestaan vetarme en zoutarme bouillonblokjes, maar ook deze bevatten nog vrij veel zout. Bij een kind wordt al snel de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid bereikt. Bouillonblokjes bevatten ook vooral smaakversterkers en kleurstoffen en hebben geen nutritionele meerwaarde. Je gebruikt ze dus beter niet. Trek zelf bouillon van soepvlees, kip (beenderen) of vis (graten) met groenten en kruiden.

Bouillonsaus

Ingrediënten

  • 200 ml vlees-, groente- of kruidenbouillon
  • een mespuntje paprikapoeder
  • peper
  • 2 kleine koffielepels volkorenmeel

Bereiding

  1. Breng de bouillon met wat paprikapoeder en wat peper aan de kook
  2. Doe het meel in een beetje water, meng het tot een glad papje en voeg het al roerend bij de bouillon
  3. Kook de saus 2 minuten verder
  4. Vergeet niet af en toe te roeren

Bechamelsaus

Ingrediënten

  • 400 ml melk
  • 40 g bloem
  • 1 laurierblad
  • 40 g plantaardige margarine

Bereiding

  1. Doe de melk in een pan en breng ze aan de kook. Kook het laurierblad mee
  2. Neem de pan van het vuur, laat het laurierblad nog even in de melk doordringen en haal het er dan uit
  3. Laat 40 g margarine smelten in een andere pan. Hou dat vuur laag. Roer er de bloem door en laat 1 minuut zachtjes opwarmen
  4. Voeg de hete melk langzaam bij de roux en blijf kloppen tot je een dikke saus krijgt. Breng de saus aan de kook en blijf goed verder roeren gedurende 2 à 3 minuten
  5. Neem de pan van het vuur
  6. Breng op smaak naar keuze (peper, zout, nootmuskaat, …)
Suggestie

Door geraspte kaas toe te voegen, verkrijg je kaassaus. Voeg je wat kerriepoeder toe, dan heb je kerriesaus.

Kappertjessaus

Ingrediënten

  • 40 g plantaardige margarine
  • 2 fijngehakte sjalotten
  • 3 eetlepels bloem
  • 200 ml volle melk
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 2 eetlepels verse gewassen fijngehakte peterselie
  • 1 koffielepeltje mosterd
  • 2 eetlepels room
  • (zwarte) peper
  • 300 ml bouillon

Bereiding

  1. Spoel de kappertjes af, droog ze en hak ze fijn
  2. Verwarm de margarine in een pan en fruit de sjalotten 5 minuten aan
  3. Roer de bloem erdoor en laat 2 minuten meebakken
  4. Giet de bouillon erbij en laat zacht koken
  5. Roer er dan de melk door en kook de saus al roerend 20 minuten
  6. Voeg dan de kappertjes, de peterselie, de mosterd en de room toe
  7. Verwarm nog even door en door
  8. Breng op smaak met peper

Zoetzure saus

Ingrediënten

  • 1 wortel
  • 80 g knolselder
  • een halve ui
  • 80 g wit van prei
  • 400 ml groentebouillon
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 1 koffielepeltje suiker
  • 80 g room
  • 2 eetlepels plantaardige margarine
  • cayennepeper

Bereiding

  1. Schil de wortel, de knolselder en de ui en snij ze fijn
  2. Kook deze groenten 20 minuten zacht in de bouillon
  3. Verwijder de taaie groene delen en de uiteinden van de prei en snij hem in de lengte door. Was de prei goed tot er geen zand meer in zit en snij hem fijn
  4. Voeg hem na 10 minuten bij de bouillon. Voeg de wijnazijn, de suiker en de room toe en mix het geheel
  5. Meng de margarine erdoor en breng op smaak met cayennepeper
  6. Deze saus is lekker bij vis, gevogelte en vlees

Tomatensaus

Ingrediënten

  • 500 g ontvelde tomaten
  • minstens 4 eetlepels olie
  • een teentje knoflook
  • 5 à 6 blaadjes vers basilicum (gewassen en fijngesnipperd)

Bereiding

  1. Snij de tomaten in reepjes of in blokjes
  2. Warm de olie op in een pan en voeg een fijn geplet teentje knoflook toe
  3. Laat het op een zacht vuurtje fruiten, het mag niet bruin of krokant worden
  4. Voeg de tomaten toe en roer goed
  5. Laat alles koken op een hevig vuur en roer af en toe
  6. De saus is klaar als al het vocht is verdampt
  7. Zet het vuur af en voeg het basilicum toe
  8. Je kan naar eigen smaak andere kruiden (oregano, rozemarijn, peterselie, …) of meer knoflook of basilicum toevoegen