papa kijkt met baby op schoot naar smartphone in de zetel

Toegankelijkheidsverklaring

Kind en Gezin, Opgroeien levert inspanningen om de toegankelijkheid van deze site voor alle internetgebruikers voortdurend te verbeteren. De website van Kind en Gezin is voor iedereen toegankelijk, ook voor slechtzienden, blinden, kleurenblinden, ouderen, en voor mensen met een auditieve of motorische handicap. Kind en Gezin stelt een aantal brochures ook ter beschikking in andere talen voor nieuwkomers die nog onvoldoende kennis van het Nederlands hebben. 

Ga snel naar

    Wat is webtoegankelijkheid?

    Webtoegankelijkheid betekent dat websites en -toepassingen toegankelijk en bruikbaar zijn voor iedereen. De toegankelijkheid van aangeboden informatie en diensten is namelijk niet voor iedereen vanzelfsprekend. Denk aan slechtzienden en blinden, ouderen met een verminderd gezichtsvermogen, maar ook mensen met beperkte handfunctie of een beperkte leesvaardigheid.

    Webtoegankelijkheid steunt op de volgende 4 principes:

    • Waarneembaar: informatie en componenten van de gebruikersinterface moeten toonbaar zijn aan gebruikers op voor hen waarneembare wijze.
    • Bedienbaar: componenten van de gebruikersinterface en navigatie moeten bedienbaar zijn.
    • Begrijpelijk: Informatie en de bediening van de gebruikersinterface moeten begrijpelijk zijn.
    • Robuust: informatie moet voldoende robuust zijn om betrouwbaar geïnterpreteerd te kunnen worden door een breed scala van gebruikers.

    Elke overheidswebsite moet verplicht een toegankelijkheidsverklaring hebben. Deze legt gedetailleerd en duidelijk uit in welke mate de website voldoet aan de vooropgestelde normen en wordt regelmatig bijgewerkt.

    Toegankelijkheidsverklaring

    Deze toegankelijkheidsverklaring is van toepassing op Kindengezin.be, de website van Kind en Gezin. 

    De Vlaamse overheid streeft ernaar haar websites en -toepassingen toegankelijk te maken, overeenkomstig het bestuursdecreet van 7 december 2018 waarmee de Europese Richtlijn 2016/2102 is omgezet.

    Opgroeien levert inspanningen om de toegankelijkheid van deze site voor alle internetgebruikers voortdurend te verbeteren. Kindengezin.be werd gepubliceerd op 1 juli 2021. Deze verklaring en onderstaande nalevingsstatus is voor het laatst herzien op 24 november 2023.

    Kwaliteitslabel

    ​​​​​Wij streven naar het Web Content Accessibility Guidelines (WCAG), versie 2.1 niveau AA voor toegankelijke websites. Dit strenge niveau benadrukt de inspanningen die we leveren om onze informatie voor alle doelgroepen digitaal toegankelijk te maken.

    Navigatie 

    De broodkruimelnavigatie bovenaan elke pagina toont je de plaats van de pagina in de structuur van de website.

    Links

    Alle links zijn in paars onderstreept weergegeven. Het onderscheid met de andere informatie op de pagina is hierdoor duidelijk.
    Interne links worden nooit in een nieuw venster geopend.
    Browservreemde bestanden openen dan weer wel in een nieuw venster, links naar dergelijke bestanden worden voorafgegaan door een icoontje dat het bestandstype aanduidt.

    Afbeeldingen

    Afbeeldingen zijn voorzien van een alt-attribuut dat de inhoud beschrijft. Deze korte beschrijving van de afbeelding voor schermlezers wordt getoond als de afbeelding niet beschikbaar is.

    Letters vergroten

    Vind je het lettertype op de site te klein om vlot te lezen? Dan kan je het eenvoudig vergroten via de ingebouwde functie van je browser.

    Nalevingsstatus

    Deze website voldoet gedeeltelijk aan de Web Content Accessibility Guidelines versie 2.1 niveau AA  omdat nog niet aan de onderstaande criteria is voldaan.

    Niet-toegankelijke inhoud

    Op Kindengezin.be wordt nog verder getest op toegankelijkheid. Deze criteria worden dan ook verder aangevuld en geüpdatet naarmate de testen vorderen. De onderstaande inhoud is nog niet toegankelijk om de volgende redenen:

    Niet-naleving van het bestuursdecreet

    • Documenten zoals PDF-bestanden voldoen niet altijd aan de vereisten voor toegankelijkheid. Als je problemen ondervind, kan je contact opnemen voor een toegankelijk alternatief.
    • Nog niet alle video’s zijn voorzien van ondertiteling, audiodescriptie of een transcript.
    • Formuliervelden zijn nog niet voorzien van autocomplete-attributen die het mogelijk maken om het formulier automatisch in te vullen via de browser.
    • Sommige teksten en sommige niet-tekstuele elementen scoren onder de minimale contrastverhouding.
    • Problemen worden opgenomen in een volgende update.
    Contact

    Ondervind je problemen met het gebruiken van deze website en wens je hulp bij het vinden van informatie of het uitvoeren van een actie? Heb je een vraag of opmerking over de toegankelijkheid van Kindengezin.be of over deze toegankelijkheidsverklaring? Contacteer ons met je opmerkingen of vragen.

    Klacht

    Heb je contact opgenomen maar ben je niet tevreden met het antwoord?
    Stuur dan je klacht naar de klachtenbehandelaar van Digitaal Vlaanderen.

    Hebt je contact opgenomen met de klachtenbehandelaar van Digitaal Vlaanderen, maar ben je niet tevreden met het antwoord? Stuur dan je klacht naar de Vlaamse Ombudsdienst.