Tanden poetsen

Vanaf de doorbraak van het eerste tandje moet je poetsen. Door te poetsen verwijder je tandplak. De fluoride in de tandpasta beschermt de tanden. Help het kind bij het poetsen (voor- of napoetsen) tot de leeftijd van 8 à 10 jaar.

In het begin moeten kinderen nog wennen aan het tanden poetsen. Het poetsen hoeft niet helemaal perfect te gaan, de aanwezigheid van de tandpasta in de mond is al erg belangrijk. De fluoride in de tandpasta zorgt voor bescherming van het tandglazuur van de pas doorgekomen tanden en kiezen. 

Ga snel naar

  Hoe poetsen?

  Poets steeds in dezelfde volgorde volgens de 3 B's, zo vergeet je geen enkel vlak: Binnenkant - Buitenkant - Bovenkant.

  • Vergeet de binnenkant van de snijtanden niet, dit doe je gemakkelijk door je tandenborstel rechtop te zetten en op en neer te bewegen.
  • Plaats de haartjes van de tandenborstel 45° gekanteld naar het tandvlees toe.
  • Maak kleine draaiende bewegingen.
  • De kauwvlakken poets je met een "heen en weer" beweging.
  • Poets zonder druk op de tanden uit te oefenen.
  • Poets voorzichtig bij het voor- of napoetsen, zodat je kind geen pijn heeft. Vooral bij het doorbreken en wisselen kunnen tanden of kiezen gevoelig zijn.
  • Naspoelen hoeft niet. Door het spoelen met water, wordt ook de fluoride weggespoeld. Hoe langer het contact van fluoride met de tanden, hoe beter voor de bescherming. 
  • Spoel de tandenborstel grondig uit met water en laat rechtop drogen.

  De duurtijd van het poetsen is afhankelijk van het aantal tanden dat het kind al heeft. Bij een volledig melkgebit duur het poetsen ‘een liedje lang’ dit is ongeveer 2 minuten.

  poetsbeweging
  • Poets zelf tegelijk met je kind! Kinderen doen ouders altijd graag na.
  • Geef je kind een tandenborstel als hij in bad gaat. Zo leert hij al spelend in bad, vertrouwd te worden met poetsen.
  • Maak een spelletje van het poetsen. Vertel bijvoorbeeld wat voor beestjes weggepoetst worden: gele, paarse kleine, grote, die hard rennen.
  • Zet een muziekje op of zing een liedje bij het tanden poetsen.
  • Gebruik eventueel een eierwekker of zandloper om de tijd van het poetsen aan te geven.

  Als het poetsen echt helemaal niet lukt, vraag dan advies aan je tandarts.

  Poetsen 0-2 jaar
  Poetsen 2-6j

  Zelf poetsen

  Vanaf 1,5 jaar zullen vele kinderen zelf willen poetsen. Laat ze gerust zelf doen, maar poets telkens voor of na tot de leeftijd van 8 à 10 jaar om zeker te zijn dat alle tandvlakken gepoetst werden

  Tips;
  • Breng vanaf het begin regelmaat in het poetsen en probeer hier, ook al gaat het soms moeilijk, niet vanaf te wijken. Naarmate een kind eraan gewend raakt dat regelmatig poetsen erbij hoort, zal het langzamerhand beter gaan. Blijf consequent en blijf volhouden.
  • Niet alle kinderen vinden het leuk om hun tanden te poetsen. Sommige kinderen houden de kaken stijf op elkaar en willen niet meewerken. Probeer uit te zoeken waarom het kind niet wil poetsen. Is bijvoorbeeld de tandpasta niet lekker of heeft een kind pijn? Als een kind kiespijn heeft kan het daardoor niet willen poetsen. 

  Aantal keer poetsen en welke tandpasta?

  Vanaf het eerste tandje is het belangrijk om goed te poetsen met fluoridehoudende tandpasta. Gebruik voor kinderen tussen 0 en 6 jaar een tandpasta met een fluoridegehalte van 1000 ppm.

  Vanaf het eerste tandje tot 2 jaar

  • 2 poetsmomenten per dag: waarvan één van de poetsmomenten bij voorkeur na de laatste voeding valt.
  • Gebruik een zachte tandenborstel met een rijstkorrel kindertandpasta (1000 ppm fluoride).

  Van 2 tot 6 jaar

  • 2 poetsmomenten per dag: waarvan één van de poetsmomenten bij voorkeur na de laatste maaltijd valt.
  • Gebruik een zachte tandenborstel met een erwtje kindertandpasta (1000 ppm fluoride).

  Vanaf 6 jaar

  • Gebruik 1 à 2 cm fluoridehoudende tandpasta met 1450 ppm fluoride.

  Hou je aan de hoeveelheid, want te veel tandpasta kan schadelijk zijn. Na het poetsen spuwt het kind de resterende tandpasta uit. Spoelen van de mond is bij kleine kinderen (0-3 jaar) niet aangewezen, omdat ze dat nog niet voldoende onder de knie hebben en zo eerder de resterende tandpasta inslikken.

  Wist je dat?

  Een mondspoelmiddel kan het tandenpoetsen niet vervangen. Tandpasta biedt meerdere voordelen: tandplak verwijderen, tandbederf verminderen, tanderosie, gevoelige tanden of tandvleesontsteking voorkomen ... Het zorgt ook voor een fris gevoel in de mond. Mondspoelmiddelen hebben bij een goede dagelijkse mondhygiëne strikt genomen dus geen meerwaarde. Een mondspoelmiddel kan bij bepaalde indicaties wel een aanvulling zijn op poetsen. Praat hierover met je tandarts of mondhygiënist.

  Wanneer poetsen?

  1. De voorkeur gaat naar twee keer poetsen per dag
  2. Poets je tanden zeker na de laatste maaltijd. Op die manier krijgen voedselresten niet de kans om de tanden te beschadigen doorheen de nacht. Tijdens het slapen maken we immers geen speeksel aan. Speeksel beschermt onze tanden door zuren die ontstaan bij het eten en drinken te neutraliseren. Het tweede poetsmoment kies je zelf. Dit kan ’s morgens of vlak voor het middagdutje.
  3. Wacht na het eten of drinken 45 minuten vooraleer je tanden te poetsen. Het speeksel moet eerst de tijd krijgen om in te werken.

  Tandenborstel

  Kies voor kinderen een tandenborstel met een kleine kop en zachte haartjes. Er zijn veel leuke kindertandenborstels te koop die van poetsen een plezier kunnen maken. Eventueel kan je dit in het begin doen met een washandje of een vingertandenborstel gebruiken.

  Aandachtspunten:
  • Gebruik steeds een tandenborstel per kind, deel de tandenborstel niet met andere kinderen of met een ouder.
  • Spoel de tandenborstel na gebruik met kraantjeswater en bewaar hem droog met de borstelkop naar boven.
  • Vervang de tandenborstel om de 3 maanden en/of als de haartjes niet meer rechtop staan.

  Gewone of elektrische tandenborstel

  De meeste kinderen kunnen vanaf 3 jaar ook een elektrische tandenborstel gebruiken. Het handvat van een elektrische kindertandenborstel is iets kleiner en daardoor voor kinderen beter vast te houden. Door de felle kleuren en figuren spreken deze elektrische tandenborstels kinderen meestal bijzonder aan.

  Om kinderen te stimuleren om lang genoeg te poetsen hebben sommige elektrische kindertandenborstels een timer of muziekje. Niet alle kinderen vinden het trillen van de elektrische tandenborstel prettig, hoewel dit na een tijdje wel kan wennen. Een kind dat bang is van het poetsen met een elektrische tandenborstel laat je best met een gewone tandenborstel poetsen.