Tanden poetsen

Vanaf de doorbraak van het eerste tandje moet je poetsen. Door te poetsen verwijder je tandplak. De fluoride in de tandpasta beschermt de tanden. Help het kind bij het poetsen (voor- of napoetsen) tot de leeftijd van 8 jaar.

In het begin moeten kinderen nog wennen aan het tanden poetsen. Het poetsen hoeft niet helemaal perfect te gaan, de aanwezigheid van de tandpasta in de mond is al erg belangrijk. De fluoride in de tandpasta zorgt voor bescherming van het tandglazuur van de pas doorgekomen tanden en kiezen. 

Ga snel naar

  Hoe poetsen?

  Poets steeds in dezelfde volgorde volgens de 3 B's, zo vergeet je geen enkel vlak: Binnenkant - Buitenkant - Bovenkant.

  • Vergeet de binnenkant van de snijtanden niet, dit doe je gemakkelijk door je tandenborstel rechtop te zetten en op en neer te bewegen.
  • Plaats de haartjes van de tandenborstel 45° gekanteld naar het tandvlees toe.
  • Maak kleine draaiende bewegingen.
  • De kauwvlakken poets je met een "heen en weer" beweging.
  • Poets zonder druk op de tanden uit te oefenen.
  • Poets voorzichtig bij het voor- of napoetsen, zodat je kind geen pijn heeft. Vooral bij het doorbreken en wisselen kunnen tanden of kiezen gevoelig zijn.

  De duurtijd van het poetsen is afhankelijk van het aantal tanden dat het kind al heeft. Bij een volledig melkgebit duur het poetsen ‘een liedje lang’ dit is ongeveer 2 minuten.

  poetsbeweging
  • Poets zelf tegelijk met je kind! Kinderen doen ouders altijd graag na.
  • Geef je kind een tandenborstel als hij in bad gaat. Zo leert hij al spelend in bad, vertrouwd te worden met poetsen.
  • Maak een spelletje van het poetsen. Vertel bijvoorbeeld wat voor beestjes weggepoetst worden: gele, paarse kleine, grote, die hard rennen.
  • Zet een muziekje op of zing een liedje bij het tanden poetsen.
  • Gebruik eventueel een eierwekker of zandloper om de tijd van het poetsen aan te geven.

  Als het poetsen echt helemaal niet lukt, vraag dan advies aan je tandarts.

  Zelf poetsen

  Vanaf 1,5 jaar zullen vele kinderen zelf willen poetsen. Laat ze gerust zelf doen, maar poets telkens voor of na tot de leeftijd van 8 jaar om zeker te zijn dat alle tandvlakken gepoetst werden

  Tips;
  • Breng vanaf het begin regelmaat in het poetsen en probeer hier, ook al gaat het soms moeilijk, niet vanaf te wijken. Naarmate een kind eraan gewend raakt dat regelmatig poetsen erbij hoort, zal het langzamerhand beter gaan. Blijf consequent en blijf volhouden.
  • Niet alle kinderen vinden het leuk om hun tanden te poetsen. Sommige kinderen houden de kaken stijf op elkaar en willen niet meewerken. Probeer uit te zoeken waarom het kind niet wil poetsen. Is bijvoorbeeld de tandpasta niet lekker of heeft een kind pijn? Als een kind kiespijn heeft kan het daardoor niet willen poetsen. 

  Hoeveel keer?

  Vanaf het eerste tandje tot 2 jaar
  2 poetsmomenten per dag: 's morgens en 's avonds (bij voorkeur na de laatste voeding).
  Gebruik een zachte tandenborstel met een erwtje peutertandpasta (500 tot 1000 ppm fluoride).


  Van 2 tot 6 jaar
  2 poetsmomenten per dag: overdag en 's avonds (bij voorkeur na de laatste maaltijd).
  Gebruik een zachte tandenborstel met een erwtje kindertandpasta (1000 tot 1450 ppm fluoride).


  Vanaf 6 jaar
  Gebruik 1 à 2 cm fluoridehoudende tandpasta met 1450 ppm fluoride.

  Welke tandpasta en hoeveel?

  Vanaf het eerste tandje is het belangrijk om goed te poetsen met fluoridehoudende tandpasta. Er wordt aangeraden om 2 keer per dag te poetsen met een beetje tandpasta zo groot als een erwtje ( te veel tandpasta kan schadelijk zijn). Na het poetsen spuwt het kind de resterende tandpasta uit. Spoelen van de mond is bij kleine kinderen (0-3 jaar) niet aangewezen, omdat ze dat nog niet voldoende onder de knie hebben en zo eerder de resterende tandpasta inslikken.

  Gebruik voor kinderen tot 2 jaar een tandpasta met een fluoridegehalte van 500 tot 1000 ppm. Vanaf 2 jaar tot en met 6 jaar gebruik je een tandpasta met een fluoridegehalte van 1000 tot 1450 ppm.

  Tandenborstel

  Kies voor kinderen een tandenborstel met een kleine kop en zachte haartjes. Er zijn veel leuke kindertandenborstels te koop die van poetsen een plezier kunnen maken. Eventueel kan in het begin een vingertandenborstel gebruikt worden.

  Aandachtspunten:
  • Gebruik steeds een tandenborstel per kind, deel de tandenborstel niet met andere kinderen of met een ouder.
  • Spoel de tandenborstel na gebruik met kraantjeswater en bewaar hem droog met de borstelkop naar boven.
  • Vervang de tandenborstel om de 3 maanden en/of als de haartjes niet meer rechtop staan.

  Gewone of elektrische tandenborstel

  Elektrisch tandenpoetsen is voor kinderen vaak makkelijker dan poetsen met een gewone tandenborstel. Het handvat van een elektrische kindertandenborstel is iets kleiner en daardoor voor kinderen beter vast te houden. Door de felle kleuren en figuren spreken deze elektrische tandenborstels kinderen meestal bijzonder aan.

  Om kinderen te stimuleren om lang genoeg te poetsen hebben sommige elektrische kindertandenborstels een timer of muziekje. Niet alle kinderen vinden het trillen van de elektrische tandenborstel prettig, hoewel dit na een tijdje wel kan wennen. Een kind dat bang is van het poetsen met een elektrische tandenborstel laat je best met een gewone tandenborstel poetsen.