Mazelen

Ook gekend als morbilli.

Wat is het?

Mazelen behoren tot de meest besmettelijke infectieziekten en worden veroorzaakt door het mazelenvirus. Het gaat om een typische kinderziekte, die vooral voorkomt bij kinderen tussen 1 en 6 jaar. De ziekte duurt ongeveer twee weken en gaat vanzelf over, maar de kinderen kunnen heel ziek zijn door mazelen.

 • Mazelen kunnen leiden tot complicaties zoals oorontsteking, diarree, longontsteking, keelontsteking of hersenontsteking. Hersenontsteking veroorzaakt vaak blijvende spasticiteit met ontwikkelingsachterstand
 • Mazelen kunnen verward worden met andere vlekjesziekten

Heb je mazelen tijdens je zwangerschap, dan bestaat er een risico op vroeggeboorte, pril zwangerschapsverlies of misvorming van de foetus.

Symptomen

 • rode vlekken die beginnen achter de oren en zich verspreiden over het hele lichaam in een periode van drie dagen
 • hoge koorts
 • erg zieke indruk, niet speels en niet actief
 • oogontsteking en rode ogen
 • hoesten, verkoudheid
 • lopende neus

Besmetting

Mazelen worden overgedragen via:

 • in de lucht zwevende vochtdruppeltjes uit neus, keel en mond
 • direct contact met snot of slijm
 • soms via besmette voorwerpen op oppervlakten

Een zieke persoon is besmettelijk vanaf een aantal dagen voor tot ongeveer 4 dagen na het begin van de rode vlekken. Heel vaak zijn er al andere kinderen besmet voordat je weet dat een kind mazelen heeft.

Reizen en vaccinatie

De vaccinatie tegen mazelen is opgenomen in het vaccinatieschema van de Hoge Gezondheidsraad op de leeftijd van 12 maanden en 10 tot 13 jaar.

Op plaatsen in Europa waar de vaccinatiegraad de laatste jaren afgenomen is, zijn de mazelen weer aan een opmars bezig. Reizen naar risicogebied kan gevaarlijk zijn als je niet gevaccineerd bent. Daarom is het belangrijk om voor je vertrekt goed beschermd te zijn. Dit kan doordat je de ziekte als kind hebt doorgemaakt of door je te laten vaccineren. Om door vaccinatie als volwassene volledig beschermd te zijn, heb je 2 vaccinaties nodig.

Een baby kan vanaf 6 maanden vervroegd gevaccineerd worden, ook in het consultatiebureau van Kind en Gezin. Dit geeft dan een onmiddellijke bescherming die vele maanden aanhoudt, maar niet blijvend is. Daarna dient het gewone vaccinatieschema te worden gevolgd met de tweede vaccinatie op 12 maanden (minimuminterval van 4 weken na de extra vaccinatie) en vaccinatie op 10 jaar. Vraag meer info bij je verpleegkundige of via de Kind en Gezin-Lijn (078/150100).

  Jonger dan 6 maanden?

  Ze kunnen nog niet gevaccineerd worden: er zijn geen onderzoeken naar de effectiviteit en risico's van dit vaccin in deze leeftijdsgroep. Deze baby's hebben bovendien nog bescherming door antistoffen van de mama (door placenta), bij borstvoeding nog extra (maar vermindert met de leeftijd).

  Wat kan je doen als je reist naar een risicogebied met een baby jonger dan 6 maanden?

  • Zorg dat de rest van het gezin volledig gevaccineerd (of de ziekte heeft doorgemaakt)
  • Zorg voor een goede handhygiëne
  • Vermijd tijdens de vakantie contact met andere kindjes
  Link naar video: Opmars mazelen
  Opmars mazelen

  Verzorging en aanpak

  Mazelen zijn zo besmettelijk dat je de verspreiding van de ziekte moeilijk kan verhinderen.

  In de opvang
  Heb je een vermoeden van een geval van mazelen, neem dan contact op met:

  • de arts Infectieziektebestrijding van Zorg en Gezondheid (contactgegevens per provincie). Deze dienst zal een risico-inschatting maken en als nodig maatregelen nemen
  • jouw dossierbeheerder, die vervolgens de adviserend arts van Kind en Gezin op de hoogte brengt

  Een brief aan de ouders van alle kinderen uit je opvang geef je mee na overleg met Zorg en Gezondheid.

  Kan je kind naar de opvang komen?

  Nee. Een kind met mazelen is te ziek om naar de opvang te komen. Je kind kan terug naar de opvang komen ten vroegste 4 dagen na het verschijnen van de uitslag. Omdat mazelen zeer besmettelijk is, zelfs voor het verschijnen van symptomen, zal dit het verspreiden van de ziekte niet tegenhouden.

  Het weren van niet-gevaccineerde kinderen is weinig zinvol.