Kinderopvang: Hoe maak je de juiste keuze?

Communicatie, vertrouwen en begrip

Voor heel wat ouders is het niet makkelijk om de zorg voor hun kind uit handen te geven. Daarom is het belangrijk een opvang te kiezen waar je je als ouder goed bij voelt.

Martine Schelfthout, maatschappelijk assistente groepsopvang  Helihaven, vertelt hoe een goede start de basis vormt voor een vlotte samenwerking en een fijne tijd.

"Dé sleutelwoorden tussen ouders en opvang zijn communicatievertrouwen en begrip. Zowel jij als wij willen dat je kindje zich goed voelt. Denk daarom op voorhand goed na wat voor jou belangrijk is bij je zoektocht naar een kinderopvang. Wat verwacht je qua afstand, prijs, aantal kinderen, openingsuren, visie, activiteiten, … Zo ontdek je meteen ook wat je niet wil. Bezoek zeker een aantal opvanglocaties tijdens de openingsuren, zodat je overal de sfeer kan opsnuiven. Stel veel vragen over de werking, kijk goed rond en kies dan de opvang waar jij een fijn gevoel bij hebt en die op dat moment bij je past."

Hoe bereid je je voor op die eerste opvangdag?

"De eerste opvangdag laat je je kindje los. Het is dan ook heel normaal dat dit een emotioneel moment is. Als je zelf rustig kan blijven en een positief gevoel bij de opvang hebt, zal je kindje dit ook voelen. Sowieso zijn er 2 weken voor de start wenmomenten voor ouders en kind. Vertel de begeleidsters wat jij belangrijk vindt en praat over de gewoontes van jouw gezin rond troosten, slapen, eten, spelen, … De opvang kan niet alles op dezelfde manier doen als thuis, maar zoekt dan samen met de ouders naar een manier die voor iedereen oké is. Baby’s hebben hun ritme en rollen geleidelijk in het ritme van de opvang."

Durf je vragen, frustraties, opmerkingen of twijfels te bespreken.

Martine Schelfhout

quote-mark

Hoe wordt er gecommuniceerd?

"Ouders mogen altijd bellen om te horen hoe het met hun spruit gaat, zeker de eerste dagen of na een afwezigheid door ziekte. Verder is het ook belangrijk om ’s morgens en ’s avonds even tijd te maken om te vertellen of het kindje goed geslapen heeft, iets nieuws kan, wie het komt ophalen, … Dan kunnen wij hier overdag meteen op inspelen. Als opvang zien we de kinderen elke dag evolueren. Merken wij iets abnormaals of heb je zelf twijfels, dan kijken we samen hoe we dit kunnen aanpakken, zowel thuis als in de opvang. Een gezamenlijke aanpak werkt het beste."

Heb je nog een tip?

"Mijn ultieme tip is ‘durven’! Zodra je vragen, frustraties, opmerkingen of twijfels hebt, durf ze dan te bespreken met je opvang. Doe dit niet alleen bij de start van de opvang, maar gedurende de hele opvangperiode. Dan kan je samen een oplossing zoeken: goed voor je kindje, goed voor jezelf én goed voor de opvang! Weet dat jij als ouder dé expert van je kindje blijft, maar dat de kinderopvang je graag ondersteunt!"