"Ouderschap is een overweldigend, maar tegelijk geweldig avontuur"

Als verpleegkundige bij Kind en Gezin is Katrijn Luts al jaren professioneel geboeid door ouderschap, ontwikkeling en opvoeding. Als mama van een flinke zoon en babydochter heeft ze heel wat praktijkervaring en weet ze hoe moeilijk opvoeden soms kan zijn.

"Pril ouderschap kan vermoeiend en hectisch zijn. Een roze wolk verandert weleens in een ruwe orkaan. Een dag kan een week lijken en een nacht lijkt soms slechts een kwartier te duren. Een kind grootbrengen is immens. Kind en Gezin wil daarom komaf maken met de druk van het ideaalbeeld, met die wolk die altijd mooi roze moet zijn. Het is oké als het even wat minder gaat. Ouderschap is een proces van vallen en opstaan. Geen enkel kind wordt geboren met een handleiding en de perfecte ouder bestaat niet. En dat er niet één juist opvoedingsadvies is, maakt het er niet makkelijker op."

Vragen en onzekerheden

"Heel wat aanstaande ouders hebben vragen, voelen stress door de verhalen die ze horen of zijn overweldigd door de overvloed aan informatie die op hen afkomt. Van vragen als ‘Wat mag ik wel of niet eten?’, ‘Weegt mijn kindje genoeg?’, ‘Hoe zal de bevalling verlopen?’, ‘Geef ik borstvoeding?’, ‘Welke vaccins zijn nodig?’ tot ‘Wat mag ik verwachten van een goede kinderopvang?’: elke ouder stelt ze zich weleens. Met een tweede kindje op komst en een vrolijke, maar soms ook pittige kleuter in huis, word ik zelf weer geconfronteerd met de onzekerheden die het ouderschap met zich meebrengt."

Kind en Gezin wil daarom komaf maken met de druk van het ideaalbeeld, met die wolk die altijd mooi roze moet zijn. Het is oké als het even wat minder gaat. Ouderschap is een proces van vallen en opstaan.

quote-mark

Luisterende oren

"Wanneer je je als ouder onzeker voelt, is het fijn om te weten dat je wordt omringd door mensen die met een luisterend oor en advies op maat voor je klaarstaan. Begrip, sympathie en de bereidheid om serieus te luisteren zijn het belangrijkst. Ook begeleiding en ondersteuning zijn essentieel. Te horen krijgen dat je goed bezig bent, grenzen kunnen stellen én even stoom kunnen aflaten… het helpt. Familie, vrienden, buren en collega’s, maar ook huisartsen, gynaecologen, vroedvrouwen, kraamverzorgenden en medewerkers van Kind en Gezin hebben daarin een belangrijke rol. De kraamkaartjes van Kind en Gezin maken hulp vragen en aanbieden net iets makkelijker. Bestel ze gratis via onze website, maak er massaal gebruik van en inspireer anderen."

Brochures en magazines

We hebben heel wat folders en brochures:

  • Lees het online inkijkexemplaar
  • Download de pdf
  • Bestel de gratis printversie

Samen zoeken naar antwoorden

"Denk nooit dat jij alleen bent met je vragen of onzekerheden. Er is altijd iemand die tijd neemt om te luisteren naar je verhaal of bezorgdheden. Ook als verpleegkundige bij Kind en Gezin probeer ik ouders gerust te stellen. In de eerste plaats werk ik vraaggericht en luister ik goed. Zo kom ik te weten met welke vragen ouders écht zitten en kunnen we op zoek naar antwoorden. Kind en Gezin wil de krachten van alle ouders versterken."

"Kind en Gezin focust trouwens niet alleen op de groei en ontwikkeling van een kind, maar op alle aspecten van het ouderschap. Ze wil aanstaande ouders ook vóór de geboorte van hun kindje leren kennen. Een kennismakingsgesprek, dat ze kunnen aanvragen via de Kind en Gezin-Lijn of de website, geeft hen de kans om vragen en onzekerheden te bespreken. Ouderschap begint immers lang voor een baby er is."

Denk nooit dat jij alleen bent met je vragen of onzekerheden. Er is altijd iemand die tijd neemt om te luisteren naar je verhaal of bezorgdheden.

quote-mark

Klink op je kind en jezelf

"Kinderen zijn verwonderlijk. Ze hebben de kracht om nieuwsgierig, vol verwondering en met volle aandacht op te gaan in de magie van een moment. Ze kunnen zonder schroom lachen en brullen. Heerlijk om te zien. En dat wens ik iedereen toe. Ouderschap is een overweldigend, maar ook een geweldig avontuur. Geniet van de kleine én grote momenten. Vier die eerste nacht doorslapen, geniet van dat moment zonder de kinderen of klink op dat eerste tandje, plasje op een potje, woord of stapje. Klink op je kind, op elkaar én op jezelf. En zorg goed voor elkaar en jezelf. Want een mens grootbrengen, dat is immens."