Gevaar, ravotten en vuil worden

Buiten gaan kinderen ravotten, de wereld ervaren met al hun zintuigen. In een rijke, gevarieerde spelomgeving voelen ze zich uitgedaagd, gaan ze op ontdekkingstocht en bewegen ze zich op de grenzen van hun mogelijkheden. Een blauwe plek of schram horen er bij.

Ga snel naar

  Risicovol spelen

  Risicovol spel is onmisbaar voor de ontwikkeling van kinderen. Kinderen moeten de kans krijgen om de wereld en de bijhorende verantwoorde risico’s te exploreren.

  Met blutsen en builen, met lachen en huilen. Groot word je niet zomaar.

  Helena Sienaert, docent aan de Arteveldehogeschool, vertelt je graag over risicovol spelen. Je hoofd stoten tegen de salontafel, per ongeluk met een steen op je hand slaan of struikelen in het hobbelige gras: groot worden is leuk maar soms ook een beetje afzien. Wil jij je baby het liefst in een glazen kooitje opvoeden? Houd je dan in, want risico’s zorgen net voor groei.

  Alles over risicovol spelen

  Goe gespeeld!

  Goe Gespeeld! is een pleidooi voor écht spelen: zonder 'd', want spelen is ook nooit 'af' of soms met een hoek af. Want spelende kinderen zijn géén bedreigde soort: ze mogen wél lawaai maken, iets gevaarlijks doen, vuil worden...

  Een gezamenlijke actie is de campagne 'Hé het is ok!'. Om duidelijk te maken dat risicovol spelen de moeite waard is, niet alleen op het speelplein of jeugdbeweging. Ook op school, in de kinderopvang en thuis moeten kinderen die kans krijgen om te ravotten en risico's te nemen.

  Vuil worden is geen risico!

  Vuil worden is gewoon een vanzelfsprekend gevolg van buiten spelen. Geen kruipen in het gras zonder groene knieën, geen springen in de plassen zonder natte schoenen, geen moddersoep zonder modderbroek, geen wild ravotten zonder gescheurde broek …

  Wil je het risico tot buitenspelen nemen?

  Ga naar buiten! Er zijn nog geschikte speelplekken te vinden. Er is nog volop avontuur te sprokkelen.