De borstvoedingshoudingen in beeld

Zoek een aangename en ontspannen houding. Het is goed om te oefenen met diverse houdingen. Zo is het aangenaam om 's nachts liggend in bed te voeden, maar je kan ook zittend in verschillende houdingen voeden. De juiste uitgangspositie (neusje tegenover tepel) en het groot aanhappen blijven steeds belangrijke aandachtspunten.

Ga snel naar

  Liggend op je zij

  Dit is een aangename houding vlak na de bevalling, zeker na een keizersnede, bij een pijnlijke knip of bij nachtvoedingen. Ga op je zij liggen met een kussen onder je schouder en achter je rug en eventueel met een arm onder je hoofd. Leg je baby met zijn buikje tegen jouw buik en met het neusje ter hoogte van je tepel. Vermijd dat je baby wegrolt. 

  Liggend op je rug

  Ga op je rug liggen, ondersteun je hoofd en je schouders met kussens. Leg je baby een beetje schuin op je buik, eventueel ondersteund door een kussen dat naast je ligt en met het hoofdje op je borst. Ondersteun je baby's voorhoofd met je hand, zodat het neusje niet wegzakt in de borst en hij of zij goed kan ademen.

  Wist je dat?

  Dit is een goede houding bij een krachtige toeschietreflex, een overvloedige melkproductie of bij baby’s die zich vaak verslikken en/of last hebben van oprispingen.

  De madonnahouding

  Zittend op je schoot

  Ga rechtop zitten en zorg voor voldoende ondersteuning voor je schouders en rug. Hou je baby in je armen en ondersteun zijn rug en hoofd heel goed. 

  De doorgeschoven houding

  Zittend voeden

  Dit lijkt op de madonnahouding, maar je ondersteunt je baby met de andere arm: om je baby te voeden aan je rechterborst ondersteun je je baby met je linkerarm. Je rechterhand ondersteunt je rechterborst. Gebruik indien nodig een kussen als steun onder je arm. Steun het hoofdje van je baby met je duim en wijsvinger achter zijn oortjes. Zo kan zijn hoofdje nog voldoende naar achter kantelen om goed aan te happen of los te laten.

  De rugbyhouding

  Het hoofd en het lichaam van je baby worden ondersteund door je hand en je onderarm, en de beentjes en zijn romp liggen tegen je zijde op een kussen naar achteren. Ondersteun jouw arm goed met een kussen.

  Wist je dat?

  Dit is een aangename houding na een keizersnede, bij premature baby’s, bij mama's met zware borsten, bij een snelle melkstroom, bij luie en slaperige baby’s of bij het voeden van een tweeling.

  Verticale houding

  Deze houding geeft je kindje meer controle bij een snelle melkstroom. Zet je kind met de beentjes gespreid op je schoot, zijn buikje tegen jouw buik.

  Wist je dat?

  Dit is een goede houding bij een krachtige toeschietreflex, een overvloedige melkproductie of bij baby’s die zich vaak verslikken en/of last hebben van oprispingen.

  Twijfels of vragen?

  Wissel geregeld van positie. Dit stimuleert de verschillende melkkanaaltjes, zodat ze allemaal worden leeggedronken. Dit voorkomt borststuwing en borstontsteking.