Melkproducten en calciumverrijkte sojaproducten

Melk, melkproducten (yoghurt, plattekaas, kaas, pudding, ...) en calciumverrijkte sojaproducten brengen hoofdzakelijk eiwitten, calcium (kalk) en vitamine B aan. Calcium is een essentiële voedingsstof die bijdraagt tot de opbouw en het onderhoud van sterke botten. Afhankelijk van het voedingspatroon van je peuter start je hiermee geleidelijk vanaf 12 maanden of combineer je nog met een aangepaste melkvoeding als het voedingspatroon van je peuter nog niet optimaal is.

Melkvarianten

Er bestaan voldoende melkvarianten om af te wisselen (yoghurt, plattekaas, kaas) en je kan melk ook gebruiken in allerlei bereidingen: pudding, flan, aardappelpuree, soep, saus of milkshake. Beperk gesuikerde melkdranken.

Sojaproducten

Sojaproducten hebben het voordeel dat ze plantaardig zijn en rijk aan eiwitten. Meestal zijn ze ook verrijkt met calcium. Pas dan vormen ze een volwaardig alternatief voor koemelk.

Hoeveelheid

De aanbevolen hoeveelheid melk voor peuters en kleuters is 2 à 3 bekertjes (350 à 500 ml). Deze hoeveelheden zijn nodig voor een evenwichtig en gevarieerd eetpatroon maar meer is overdreven. Dan krijgt je kind te veel eiwit en calcium binnen.

Tips voor melkmuiltjes

  1. Lust je peuter geen melk, voeg dan eens wat fruit toe of geef een ander melkproduct: pudding, flan, aardappelpuree, milkshake, ... maar voeg geen suiker toe. Of voeg melk toe aan een saus of soep.
  2. Lust je kind echt geen melkproducten, neem dan contact op met je behandelend arts. Hij kan een calciumpreparaat voorschrijven.
  3. Varieer met melkproducten zoals yoghurt, milkshake, kefir, plattekaas, enz. Yoghurt is een gefermenteerd melkproduct en heeft dezelfde voedingswaarde als melk, maar verteert beter. Beperk gesuikerde melk en melkproducten.

Lees meer bij 'Als eten moeilijk gaat'