Eerste Hulp bij Baby-Ongerustheden

Daar ben je dan, thuis met je baby. Heel fijn, maar ook spannend. En soms megabeangstigend. ’Zijn deze geluidjes normaal?’ ‘Wat zijn die bobbeltjes op z’n gezichtje?’ ‘Is zijn hoofdje nu niet héél plat?’ Die eerste weken heb je zoveel kleine twijfels. 

Scheelzien

Je baby ziet de eerste maanden nog niet scherp. Het is heel normaal dat hij of zij in deze fase dus af en toe scheel ziet.

Blijft je kindje scheelzien?

Als je kindje vanaf 4 maanden blijft scheelzien, kan je dit best even bespreken met jouw consultatiebureau-arts of huisarts/kinderarts. Vanaf 4 maanden is verder onderzoek bij een oogarts aangewezen.

Niezen

Geen probleem. Je baby is niet ziek. Het is gewoon een reflex. En nuttig om helemaal zelf zijn of haar neusje schoon te ‘snuiten’.

Schrikken

Niets om je zorgen over te maken. Integendeel, de reflexen van je kind doen het perfect. Deze schrikreflex is een primitieve, automatische reactie van het centrale zenuwstelsel en verdwijnt na enkele maanden.

Muffe geur achter de oortjes of in de huidplooien

Gebruik zo weinig mogelijk verzorgingsproducten. Probeer goed te wassen achter de oortjes en tussen alle huidplooien. En droog zéker goed na. Het blijven moeilijke plekjes.

Melkkorstjes

Dat zijn vette huidschilfers, vooral zichtbaar op het hoofdje en in de wenkbrauwen. Een verhoogde afscheiding van huidsmeer (talg) is heel normaal. Wrijf het hoofdje regelmatig in met amandelolie of babyolie. Kam de schilfers er daarna voorzichtig uit.

Stridor

Klinkt de ademhaling van je baby op sommige momenten nogal dramatisch, bijvoorbeeld als je baby huilt, drinkt of hoest? Bij sommige kindjes klapt het strottenhoofd wat in elkaar, doordat het kraakbeen nog niet rijp is. Dit noemen we stridor. Het kan beangstigend zijn, maar is onschuldig. Het is meestal voorbij tegen de eerste verjaardag.

Acne

Ook bij je baby slaan de hormonen op hol. Je kind kan er uitzien als een kleine puber met puistjes. Gelukkig gaat acne bij een baby na enkele weken vanzelf weg. Smeer zeker geen zalf of vette crèmes.

Ooievaarsbeet

Die rood-blauwe vlek achteraan in de nek of tussen de wenkbrauwen? Dat zijn piepkleine, onderhuidse bloedvaatjes: ze trekken vanzelf weg. 

Milia, gerstekorrel of melkvlekjes

Sommige ouders verwarren milia, met acne. Zie je witte puntjes in je baby's gezicht? Grote kans dat dit milia zijn. Gewoon afblijven, het gaat vanzelf weg.

Droge huid en vervellen

Opnieuw, niets om je zorgen over te maken. Als je je baby een badje geeft, kan je eventueel na een paar minuten een neutrale badolie toevoegen. Dan zijn de poriën van de huid open en krijg je het meest hydraterende effect.

De piemel van je zoon

Is de voorhuid verkleefd met de eikel? Het is belangrijk dat je hier niet aan prutst, wegens risico op scheurtjes. Meestal komt het helemaal vanzelf in orde. Bij roodheid of infectie vraag je het best raad aan je arts.

De schaamlipjes van je dochter

Reinig de schaamlipjes van je dochter altijd van voren naar achteren. Het is belangrijk dat er geen stoelgang tussen de schaamlipjes achterblijft. Zo bescherm je de kwetsbare slijmvliezen tegen besmetting.