Wennen

De eerste keer naar de opvang of school is altijd spannend, zowel voor je kind als voor jou. Ook de kinderbegeleiders zijn benieuwd naar jullie. Geleidelijk aan wennen aan de nieuwe situatie maakt de overstap heel wat vlotter!

Ga snel naar

    Wennen in de opvang

    wennen in de opvang

    Wanneer je baby of peuter in de kinderopvang start, komt hij eerst samen met jou wennen, daarna alleen. Zo kan je kind geleidelijk aan gewoon raken aan de nieuwe omgeving.

    Jij kan informatie uitwisselen met de kinderbegeleiders en jullie leren elkaar beter kennen. Ook wanneer er andere grote veranderingen zijn, raden we aan te wennen.

     

    Wist je dat?

    Wennen is een verplicht onderdeel van het pedagogisch beleid van een kinderopvang. De informatie over wennen wordt opgenomen in het huishoudelijk reglement. Als opvang vind je de informatie bij kwaliteit in de kinderopvang > pedagogische aanpak.

    Wanneer wennen

    We raden aan om te wennen bij elke overgang:

    • Je kind gaat voor het eerst naar de opvang.
    • Wanneer je kind na een langere ziekteperiode of vakantie terug naar de opvang gaat.
    • Als je kind van groep verandert, bv. van de babygroep naar peutergroep.
    • Je kind gaat naar school of de buitenschoolse opvang.

    Waarom wennen?

    De eerste dagen in de opvang zijn stresserend voor je kind: andere mensen, onbekende geluiden, nieuwe geuren ... Ook voor jou is het een hele stap om je kind achter te laten. Dit is volkomen normaal. Daarom kunnen jullie vooraf wennen. De overgang van thuis naar de opvang verloopt vlotter en op het ritme van je kind.

    Voor je kind

    Je kind kan de vele nieuwe indrukken op zijn of haar tempo verwerken. Het/Hij raakt op  zijn tempo vertrouwd met de andere omgeving en de nieuwe mensen. Je kind voelt zich sneller goed in zijn vel omdat de kinderbegeleider je kind en zijn gewoontes leert kennen en er op in kan spelen: eten, slapen. Je kind krijgt vertrouwen in zijn kinderbegeleider en leert dat het op hem of haar kan rekenen.

    Het slaappatroon van je baby verandert minder omdat hij door het wennen minder stress heeft. Tijdens de eerste dagen volgt de opvang je kindje extra op tijdens zijn dutje. Dit is één van de aanbevelingen om wiegendood te voorkomen.

    Voor jezelf

    • Je kan info geven over de gewoontes van je kind. Zo kan de opvang er rekening mee houden. Wat is zijn slaapritueel? Hoe troost je je kind? Welke liedjes of speelgoed vindt je kind leuk? Zijn er bepaalde zaken op vlak van verzorging die speciale aandacht vragen?
    • Je leert hoe de opvang werkt. Hoe delen zij de dag in? Hoe krijg je info? Waar kan je terecht met je vragen? Wat verwachten zij van jou?
    • De vertrouwensrelatie tussen jou en de begeleiders kan groeien. Je weet dat je kind in goede handen is.

    Voor de opvang

    Jij kent je kind als de beste. Door het wennen, krijgen de kinderbegeleiders de informatie uit de eerste hand. Door hier rekening mee te houden, voelt je kind zich sneller op zijn gemak. De eerste weken worden daardoor vaak gemakkelijker.

    • De kinderbegeleiders kunnen jouw verwachtingen leren kennen en ook hun werkwijze met jou delen.
    •  Ze bouwen een band op met jou.

    Voor de andere kinderen

    • De opvang kan de komst van het nieuwe kind aankondigen.
    •  Zij leren jou en hun nieuwe speelkameraad kennen.

    Video's

    Een ouder getuigt over wennen in de opvang

    Link naar video: Wennen in de opvang - getuigenis ouder
    Wennen in de opvang - getuigenis ouder

    Hoe gaat kinderopvang t'Molentje om met wennen?

    Link naar video: Wennen in Kinderopvang - Wennen vanop de veilige schoot van mama en papa
    Wennen in Kinderopvang - Wennen vanop de veilige schoot van mama en papa

    Het wenbeleid van kinderopvang Sloeber

    Link naar video: Wennen in de opvang - wenbeleid van Sloeber Ter Moere
    Wennen in de opvang - wenbeleid van Sloeber Ter Moere