Voelen

Met de huid maakt een baby het meest uitgebreid contact met de wereld, zowel met mensen als met dingen.

Ga snel naar

  De huid

  Met de huid maakt je baby het meest uitgebreid contact met de wereld, zowel met mensen als met dingen. Horen, zien en ruiken kunnen net zo goed op afstand, voelen niet.

  In de aanraking met andere mensen krijgt je baby het sterkst de ervaring ‘er te zijn’. Huid-op-huidcontact is dan ook heel belangrijk.

  Wist je dat?

  Je baby houdt enorm veel van lichamelijk contact. Er kan nooit te veel lichamelijk contact zijn. Hem of haar oppakken, vasthouden, zachtjes wiegen … staan al lang bekend als de beste middelen om een baby te troosten.

  De mond

  Met de mond neemt je kind voor het eerst letterlijk iets van buitenaf in zich op. Het is een soort overbrugging tussen zijn of haar wereld en de buitenwereld.

  Als je baby dingen kan grijpen, zal hij of zij die vaak naar zijn of haar mond brengen. Zo maakt je baby kennis met verschillende voorwerpen: rond, hoekig, glad, ruw, korrelig, puntig, bobbelig … De lippen en de tong zijn dan ook erg tastgevoelig. Als je kind groter wordt, leert hij of zij deze gewoonte af, omdat het vies is en ook wel onhandig om alles in de mond te steken.

  Brochures en magazines

  Lees over huidcontact in Kind en Gezin Magazine Baby:

  • Lees het online inkijkexemplaar
  • Download de pdf
  • Bestel de gratis printversie