Voelen

Met de huid maakt een baby het meest uitgebreid contact met de wereld, zowel met mensen als met dingen. De lippen en de mond zijn heel gevoelig voor aanraking en daarmee een belangrijk zintuig bij het voelen, ontdekken en verder onderzoeken.

Ga snel naar

    De huid

    Je huid is, net als ogen, oren, tong en neus, een zintuig. Elke aanraking en prikkel die je voelt, geeft signalen aan je hersenen. Dat zet allerlei processen in gang, zoals het aanmaken van hormonen en het aansturen van spieren.

    Huid-op-huidcontact

    Uit onderzoek blijkt dat het heel gunstig is als een baby na de geboorte direct op de blote borst van de mama wordt gelegd, onder een warm deken. Die eerste periode van contact duurt idealiter minstens een uur of tot na de eerste voeding. Zodra je baby op je borst ligt, komt er een instinct op gang. Jullie herkennen elkaars geur, voelen elkaars aanraking en reageren op elkaar. 

    Ook later blijft huid-op-huidcontact waardevol voor alle zorgfiguren, bijvoorbeeld om troost te geven of nabijheid te bieden.

    Geef je borstvoeding? Dan helpt huidcontact je baby om beter en vaker te drinken. Het stimuleert de melkproductie en heeft een positief effect op de duur van de borstvoeding.

    Wist je dat?

    Bij flesvoeding ga je iets bewuster moeten omgaan met het fysiek contact: hou je baby dichtbij, wissel van kant, maak oogcontact. Leg je baby ook bij flesvoeding met ontbloot bovenlijf op je borst. Een zacht dekentje helpt om warm te blijven.

    Wat doet huid-op-huidcontact voor je baby?

    1. Vermindert stress (honger, dorst, krampen, schrik)
    2. Ondersteunt ademhaling, hartslag, temperatuur en bloedsuiker
    3. Helpt bij zelfregulatie en opbouwen van veerkracht
    4. Versterkt de band met de ouder
    5. Versterkt het immuunsysteem van je baby door het doorgeven van goede bacteriën

    een baby die tijdens de eerste weken ook veel huid-op-huidcontact heeft met papa of een andere zorgfiguur:

    1. huilt minder
    2. heeft een stabielere temperatuur
    3. ervaart minder pijn
    4. hecht zich sterker aan deze zorgfiguur

    Voor een baby is huid-op-huidcontact meteen vanaf de geboorte van groot belang.

    Louise Staring, psycholoog Vrije Universiteit Brussel

    quote-mark

    Wat doet huid-op-huidcontact voor jou als ouder?

    1. Zorgt dat je baby regelmatig en beter drinkt
    2. Vermindert stress
    3. Versterkt de band met je baby
    4. Stimuleert melkproductie bij borstvoedende mama's
    Extra belangrijk voor te vroeg geboren baby’s

    Op neonatale afdelingen heet het vaak ‘kangoeroezorg’. Voor te vroeg geboren baby’s is dit van levensbelang. Het verbetert onder andere:

    • Zuurstofopname
    • Stressniveaus
    • Reflexen
    • Groei en ontwikkeling

    Ook bij pijn of medische handelingen werkt huid-op-huid verzachtend. En het helpt ouders om een band op te bouwen in een ziekenhuismgeving.

    papa knuffel

    Niet enkel huid-op-huidcontact is heel belangrijk, maar ook zacht strelen doet veel meer met je baby dan troosten. Liefdevol aanraken en zachtjes strelen blijkt een belangrijke rol te spelen in de ontwikkeling van de hersenen van een kind.

    Lees meer over het belang van aanrakingen

    De mond

    Met de mond neemt je kind voor het eerst letterlijk iets van buitenaf in zich op. Als je baby dingen kan grijpen, zal het die vaak naar de mond brengen. Zo maakt je baby kennis met verschillende voorwerpen: rond, hoekig, glad, ruw, korrelig, puntig, bobbelig … De lippen en de tong zijn dan ook erg tastgevoelig. Als je kind groter wordt, leert het deze gewoonte af, omdat het vies is en ook wel onhandig om alles in de mond te steken.

    Brochures en magazines

    Lees over huidcontact in Kind en Gezin Magazine Baby:

    • Lees het online inkijkexemplaar
    • Download de pdf
    • Bestel de gratis printversie