Hoe overleeft mijn relatie de nieuwe gezinsdrukte?

De baby wordt geboren en na de eerste euforie wordt het écht ‘druk-druk-druk’. Dat is weer even aanpassen: soms is het puur genieten, soms is het afzien. Dat je relatie hierdoor onder druk kan komen te staan, is normaal. Maar liefst niet te lang. Vanuit een jarenlange ervaring in haar praktijk voor relatietherapie en oudercoaching geeft Katrien Ballinckx eenvoudige tips die je helpen voorkomen dat je relatie de laagste prioriteit op je to do-lijst krijgt.

Waarom staat een relatie na de geboorte van een volgend kind vaak onder druk?

"De baby en je oudere kind(eren) vragen veel tijd en energie. Emotioneel en organisatorisch moet je de balans terugvinden. Intussen ben je volop bezig de nieuwe baby te leren kennen en je wil er natuurlijk óók zijn voor de oudste(n). Als dan ook de nachtvoedingen doorwegen, is het normaal dat je moe en bij momenten chagrijnig rondloopt. Het gevolg is dat romantiek en seks vaak met stip onderaan je prioriteitenlijstje belanden."

Wat is de valkuil hier?

Laat merken en voelen dat er nog aandacht is voor elkaar.

Katrien Ballinckx, Relatietherapeut en oudercoach

quote-mark

"Dat je zo’n periode meemaakt is normaal, zeker de eerste weken na de geboorte, maar het mag niet blijven duren. Want dan komt er afstand. Het is dus echt wel belangrijk om je relatie tussen alle drukte door bewust de nodige aandacht te geven. Vergeet hierbij ook geen tijd voor jezelf in te plannen. Dat is niet egoïstisch, integendeel. Goed voor jezelf zorgen, is ook goed voor je kinderen én je relatie zorgen."

Je hebt bij een volgend kindje effectief nog minder tijd. Hoe zorg je er voor dat je elkaar niet voorbijloopt?

"De ene dag is de andere niet. Soms loopt het allemaal vanzelf, soms lijkt het of je niets gedaan krijgt. Als je moe of gestrest bent, krijgt je partner vaak de volle laag. Dat is niet helemaal onlogisch, maar tracht toch niet constant te snauwen of te klagen. Contact zoeken met elkaar is een betere optie. Wat ‘contact maken’ betekent? Je moet dat niet ver zoeken: het gaat erom dat je laat merken dat je aandacht hebt voor elkaar. Dat je emotioneel beschikbaar blijft, ondanks de drukte. Voeling met elkaar hebben, betekent tijd doorbrengen. Zelfs al is dat maar heel kort. ‘s Avonds een kwartiertje samenzitten voor een échte babbel waarbij je je gevoelens probeert te verwoorden, even in elkaars armen tot rust komen, een wandeling zonder de kids."

Goed voor jezelf zorgen, is ook goed voor je kinderen én je relatie zorgen.

Katrien Ballinckx, Relatietherapeut en oudercoach

quote-mark

Iedereen in het gezin heeft activiteiten, werk en verplichtingen. Hoe regel je dat?

"Streven naar evenwicht is zeker een goed idee. Evenwicht voor de kinderen, jezelf, je partner en jullie als koppel. Het is goed om daar even bij stil te staan. En ja, dan moet je soms prioriteiten stellen. Moéten de kids echt elke avond iets ‘doen’? Moét je naar elk event waar je voor uitgenodigd wordt? Ik ga ervan uit dat als je je relatie echt belangrijk vindt en er tijd voor wil vrijmaken, dat dat dan ook lukt. Zelfs al moet je het vrij onromantisch inplannen in je agenda."

Hoe vermijd je dat opvoedingsconflicten de relatie met je partner beïnvloeden?

"Het gebeurt dat ouders niet altijd dezelfde opvoedingsideeën hebben. Dat hoeft geen onoverkomelijk probleem te zijn. Ik stel dan voor om te kijken wat je kind op dat moment nodig heeft. Wil je peuter eens bij jullie in bed slapen omdat hij bang is en veiligheid zoekt? Dan zou ik zeggen: laat dat toe. Ook al druist het misschien tegen je principes of tegen die van je partner in. Als het contact tussen jou en je partner goed zit, is er veel kans dat je die verschillende opvattingen wel kunt verzoenen. Maar als die band er níet (meer) is, worden die verschillen ook makkelijker uitvergroot. En dan moet je in bepaalde gevallen misschien hulp zoeken om eruit te geraken."

In hoeverre hebben spanningen tussen de ouders gevolgen voor de kinderen?

Kinderen zijn hun veiligheid kwijt als er veel ruzies of spanningen tussen de ouders zijn.

Katrien Ballinckx, Relatietherapeut en oudercoach

quote-mark

"Wat ik wel wil meegeven is dat het nergens altijd goed is. Elk koppel heeft wel eens een discussie of maakt wel eens ruzie. Dat is oké. Maar als het een gewoonte wordt, als jullie zo goed als elke dag ruziën, is dat wel schadelijk, ja. En er kunnen ook spanningen zijn zónder ruzie: het wordt misschien niet uitgesproken, maar het hangt er wel. Die sfeer, die spanning nemen kinderen wel op. Je merkt dat ze dat soms gaan ventileren door makkelijk ruzie te maken of te vechten. Jonge baby’s beleven dat natuurlijk niet bewust, maar ze nemen het wel mee. Als je je als ouder niet goed voelt door spanningen in je relatie bijvoorbeeld, ben je voor een stuk minder beschikbaar en kan je ook van je baby minder verdragen. Kinderen zijn hun veiligheid kwijt als er veel ruzies of spanningen tussen de ouders zijn."

De 3 beste relatietips van Katrien Ballinckx

  1. Een gelukkige relatie zorgt voor gelukkige kinderen. Blijf daar dus in investeren.
  2. Zet jezelf niet te veel onder druk. Je mág fouten maken. En vergelijk niet met anderen.
  3. Durf professionele hulp zoeken als je relatie niet goed zit.

Brochures en magazines

Dit artikel verscheen in het magazine 'Broertje of zusje op komst'.

In onze magazines staan heel wat tips om je voor te bereiden op de komst van je kindje: 

  • Lees het online inkijkexemplaar
  • Download de pdf
  • Bestel de gratis printversie