Pre-en postnatale oefeningen tijdens en na de zwangerschap

Tijdens je zwangerschap ondergaat je lichaam veel veranderingen. Je zwangerschap beïnvloedt je houding, soepelheid, evenwicht, stabiliteit, spierkracht, beweeglijkheid en ademhaling. Zwangerschapskinesitherapie helpt je om die veranderingen op te vangen en je optimaal voor te bereiden op de bevalling. Daarnaast leer je ook ontspanningsoefeningen, ademhalingstechnieken en persoefeningen die helpen bij de geboorte en het bekken, de bekkenbodem en de baby te beschermen tijdens de bevalling. Je kan deze oefeningen in groep of privé volgen en krijgt er onder andere informatie over massages en houdingen.

Bekkenbodemspieren oefenen

Bij zwangerschapskinesitherapie gaat de aandacht ook naar de bekkenbodemspieren, die je na de bevalling opnieuw moet versterken.

Deze spieren tussen het schaambeen en het staartbeen sluiten je bekken aan de onderkant af. Ze bieden steun aan de organen in het bekken, dragen bij aan de stabiliteit van het bekken en de wervelkolom, kunnen de urinebuis en de anus openen en sluiten en hebben een rol in de seksuele beleving.

Tijdens de zwangerschap en na de bevalling verliest je bekkenbodem aan kracht en uithouding. Door het gewicht van je baby op je bekkenbodem zijn de spieren vermoeid en uitgerekt. Tijdens de bevalling kunnen ze gescheurd of ingeknipt zijn. Soms worden de spieren ook niet correct of niet op het goede moment gebruikt. Dit alles kan leiden tot onder andere urineverlies, het ongewild verlies van stoelgang of windjes, verstopping en pijn in de onderbuik of bij het vrijen.

Urineverlies vermijden

Een veel voorkomende klacht tijdens en na de zwangerschap is het verlies van druppels urine tijdens hoesten, niezen, lachen, tillen … waarbij de druk in de buikholte toeneemt. Door een goede beheersing van de bekkenbodem, samen met een aangepaste houding en leefgewoonten, kan je dit verlies beperken of zelfs vermijden.

Kinesitherapeuten, gespecialiseerd in bekkenbodemkinesitherapie na de bevalling, kunnen je gericht informeren en je leren de bekkenbodemspieren juist samen te trekken en te trainen. De spieren op een juiste manier op- en ontspannen is eenvoudig aan te leren. Dagelijkse oefeningen thuis kunnen de kwaliteit van je bekkenbodem op lange termijn bepalen en zo ook de kans op verlies van urine en stoelgang op latere leeftijd verkleinen.

Kinesitherapie en aanvullende cursussen

Heb je klachten? Aarzel niet erover te spreken met je arts, vroedvrouw of kinesitherapeut.

Met een voorschrift van een arts krijg je 9 sessies perinatale kinesitherapie terugbetaald. Je vindt een voorgedrukt voorschrift voor kinesitherapie in het Zwangerschapsboekje. Laat dit invullen door je arts. Informeer zeker of de therapeut vertrouwd is met zwangerschapsbegeleiding.

Er bestaan ook andere aanvullende cursussen, bv. prenatale zwemlessen of zwangerschapsyoga. Vraag informatie aan je arts of vroedvrouw.