Ontwikkeling van de baby in de buik

Van een massa cellen naar een miniatuurmensje, je baby groeit snel in je buik. Volg hier de evolutie maand per maand

Ga snel naar

    Illustratie baby Mijn zwangerschap

    Ben je zwanger? Registreer je op 'Mijn zwangerschap'. Je krijgt er week na week tips, leuke weetjes, heldere en correcte informatie en getuigenissen op maat. Om die reden moet je ook opgeven of het om een eerste of volgend kind gaat en of je een partner hebt.  

    Registreer je op Mijn zwangerschap

    Maand 1

    De eisprong en de bevruchting vinden meestal plaats 2 weken na het begin van de laatste maandstonden. Ben je volgens de berekening 6 weken zwanger, dan is de foetus dus nog maar 4 weken oud.

    De bevruchte eicel vermenigvuldigt zich tot een massa cellen. Het embryo daalt via de eileider naar de baarmoeder om er zich te hechten aan de baarmoederwand. De vorming van hart, maag, darmen, hersenen, hoofd en staarteinde is volop bezig. Het hartje begint te kloppen.

    • lengte: ongeveer 1 cm

    Maand 2

    Je baby groeit snel, waardoor ogen, oren, handen, voeten, vingers en tenen al te onderscheiden zijn. De organen ontwikkelen zich verder. Het hart klopt krachtig met een duidelijk ritme.

    Maand 3

    Het gezichtje ontwikkelt zich en alle organen zijn gevormd. Je baby moet nu alleen nog verder groeien en zijn of haar functies verfijnen. Hoewel de baby begint te bewegen, voelt de mama het nog niet.

    • lengte: ongeveer 9 cm
    Wist je dat?

    Een zwangerschap gemiddeld 280 dagen duurt? De meeste vrouwen bevallen niet exact na 280 dagen, maar wel tussen 38 en 42 weken zwangerschap. Bereken je vermoedelijke bevallingsdatum

    Maand 4

    Het hoofdje is nog altijd groot in verhouding tot het lichaam. De oogleden zijn helemaal gevormd, maar zullen pas later opengaan. Ook het gezichtje is volledig gevormd. De romp is nu recht en de ribben verschijnen. De huid is doorzichtig en de bloedvaten zijn duidelijk te zien. Het kloppen van het hartje is goed hoorbaar met behulp van een doptone.

    • lengte: ongeveer 16 cm  
    • gewicht: ongeveer 150 g

    Maand 5

    Je kindje slikt vruchtwater, plast en maakt grimassen. De haartjes en nagels beginnen te groeien. Je kindje reageert op geluiden van buitenaf. De mama voelt hem of haar bewegen.

    • lengte: ongeveer 22 cm  
    • gewicht: ongeveer 350 g

    Maand 6

    Je kindje groeit minder snel dan de vorige maanden en bouwt stilaan een vetreserve op. Hij of zij hoort geluiden, zowel van in het lichaam van de mama als van buitenaf en reageert hierop door hard te schoppen. Je baby kan zijn of haar oogjes openen.

    • lengte: ongeveer 30 cm  
    • gewicht: ongeveer 660 g

    Maand 7

    Nu de organen en zintuigen zich vervolmaken, wordt je kindje een echt miniatuurmensje. Soms ligt zijn of haar hoofdje al naar beneden, de ideale positie voor de geboorte. Je kindje zuigt op zijn of haar duim en beweegt regelmatig, hoewel slapen de hoofdactiviteit blijft.

    • lengte: ongeveer 35 cm  
    • gewicht: ongeveer 1.100 g

    Maand 8

    Je kindje is bijna volgroeid en ook de longen ontwikkelen zich verder. De huid wordt beschermd met wit huidsmeer, dat net na de geboorte vaak nog zichtbaar is. Vanaf nu kan je kindje nog elke dag 30 g bijkomen.

    • lengte: ongeveer 45 cm  
    • gewicht: ongeveer 2.740 g

    Maand 9

    Je kindje daalt in en maakt zich klaar om geboren te worden. Meestal bevindt het hoofdje zich in het bekken, soms het stuitje. Je kindje kan ook dwars liggen. Zijn of haar huid is nu zacht en soepel. De zwangerschap eindigt meestal rond de 40ste week.

    • lengte bij geboorte: ongeveer 50 cm  
    • gewicht bij geboorte: ongeveer 3.460 g