Je wordt mama, je wordt papa

De ideale opvoeding? Die bestaat niet. Bij de geboorte krijg je geen handleiding, geen codes, geen garantie en geen stappenplan. Opvoeden is vaak met vallen en opstaan. Maar hoe zorg je er dan voor dat je kind zich veilig voelt en zich optimaal kan ontwikkelen? Uit onderzoek blijkt dat kinderen het meest gebaat zijn met warme, ondersteunende ouders die duidelijkheid bieden en grenzen stellen. Dat heet positief ouderschap.

Positieve aandacht en steun doet groeien

Betrokken ouders geven hun baby een vliegende start. Klinkt goed, maar wat betekent dat precies? Eigenlijk is het heel simpel: reageer als je kind contact met je zoekt en zorg dat je er bent voor je baby als hij of zij je nodig heeft. Je doet dit meestal al spontaan. Geluidjes maken als je baby brabbelt, lachen en oogcontact maken (heel belangrijk!). Knuffel, wieg, aai en masseer je baby als hij of zij blij is. Zo ontdek je wat je baby fijn vindt en wat hem of haar ontspant. Je leert ook snel wat je baby nodig heeft als hij of zij zich minder prettig voelt. Heeft je baby honger? Is hij of zij moe? Of heeft je baby een verse luier nodig?

Zo ontstaat er een fijne en warme uitwisseling tussen jou en je kind. Je baby leert dat hij of zij je kan vertrouwen en gaat zich veilig hechten. En dat is superbelangrijk voor zijn of haar latere ontwikkeling.

Kan je ook te véél aandacht geven? Toch wel. Je kind leert altijd het meest door zélf dingen uit te proberen, ook al lukt dat niet direct. En daar draait opvoeden uiteindelijk om: je kind zachtjes loslaten zodat hij of zij uiteindelijk letterlijk én figuurlijk op eigen benen kan staan.

Even huilen is best oké

Er zijn voor je kind betekent niet dat je altijd moet springen als je baby een kik geeft. Dat hou je niet lang vol. Het kan je als ouder zelfs onderuit halen. Je baby mag dus gerust eventjes wenen. Bij het naar bed gaan bijvoorbeeld, komt je kindje vaak al tot rust als hij of zij weet dat je even in de buurt blijft, als je sssh-geluidjes maakt en als je zijn of haar hoofdje aait. Zo ben je er voor je kind, maar geef je het ook de kans om zelf in slaap te leren vallen.

Positivisme is heel belangrijk. Ook als het moeilijk is. Geef veel knuffels. Ik vind dat dat nodig is. Ook als vader kan je veel doen.

Sven, papa van Elena

quote-mark

Grenzen en structuur zorgen voor duidelijkheid

Zodra je kindje begint te kruipen zijn een veilige omgeving én grenzen stellen belangrijk. Geef je kind de kans en de ruimte om veilig de wereld te ontdekken. Rondkruipen in de tuin, de bloemen voelen, tussen de kussens rollen … Veel ervaringen opdoen is goed voor de ontwikkeling van je baby. Moedig hem of haar dus zeker aan als hij nieuwe dingen kan of ontdekt: ‘Wauw, je hebt zelf de blokjes op elkaar gezet.’

Grenzen aangeven? Toon hem waar de tuin eindigt en de straat begint. Toon waar je kind niet mag aankomen (de computer, de keukenkast…). In het begin is dit vooral voor zijn of haar eigen veiligheid. Later stel je ook grenzen omdat je als ouder bepaalde zaken belangrijk vindt: je wil bijvoorbeeld dat je kind ‘dank je’ zegt als hij of zij iets krijgt.

Let wel: te veel verbieden of strakke grenzen stellen, laat niet veel ruimte om te proberen. Voor jou is het vermoeiend om de hele dag rommel op te ruimen, te zeggen dat je kind zijn of haar handjes niet vuil mag maken ... Bekijk wat je kind al kan en wat nog niet. De omgeving aanpassen in plaats van druk op je kind te leggen, neemt al veel spanning weg. Leg een stuk plastic over het tapijt zodat het niet vuil kan worden, kies kleren die wél vuil mogen worden en sluit kasten af zodat je kind ze niet open krijgt.

Een babbel over opvoeding kan altijd

Vraag onze medewerkers gerust om begeleiding of advies als je opvoedingsvragen hebt. Soms ben je als ouder heel snel op de goede weg, soms is intensieve begeleiding nodig via spreekuur opvoedingsondersteuning. Wat werkt voor jouw gezin? Dat zoeken we op eenvoudig verzoek graag samen uit.