Je wordt ouder

De komst van een kind is een van de meest ingrijpende veranderingen in je leven. Het kan zijn dat er nu al heel wat vragen door je hoofd malen. Naast vragen over de verzorging van je baby, sta je misschien ook al stil bij andere zaken. Hoe ga ik alles praktisch organiseren? Wat betekent de komst van de baby voor mijn relatie, hobby's, vrienden, familie …? Of misschien denk je nu al na over hoe je je kind graag wil opvoeden. Deze 3 inzichten helpen om rust in  je hoofd te brengen.

Goed zorgen voor je kind, start bij goed zorg dragen voor jezelf.

Het prille ouderschap is een nieuwe, spannende ontwikkelingsfase in je leven. Bij elke beslissing die je neemt over je leven, hou je voortaan ook rekening met je kind. In de eerste weken en maanden zal het lijken alsof alles rond de baby draait. Dat heeft niet alleen een grote invloed op je emoties en je sociale leven, je zal je ook anders praktisch organiseren. Zeker in de eerste weken zal je baby nog hard zoeken naar een ritme tussen slapen en waken, eten en verteren, rust en prikkels … Dat kan best pittig zijn. Zeker in combinatie met de praktische en huishoudelijke taken die je vóór de komst van de baby al opnam. Kinderen hebben baat bij een ouder die goed in zijn vel zit. Daarom is het goed om nu al eens stil te staan bij hoe jij zorg kan dragen voor jezelf. Wat vind je fijn en belangrijk om je goed te voelen? Wat doet dat nu met jou dat je binnenkort mama of papa wordt? Wat zijn je sterke kanten, en waar kan je het soms moeilijk mee hebben? 

Neem de tijd om samen je baby  te leren kennen

Een baby heeft nog geen woorden om je iets te vertellen. Al vrij snel zal je ontdekken dat er toch heel wat manieren zijn waarop je baby je kan laten zien hoe het gaat. 14 Uitdrukkingen op het gezicht, zachtjes of hartverscheurend huilen, luidkeels lachen, het lichaam opspannen bij krampen of pijn, met de beentjes trappelen van plezier ... Neem je tijd om je kind goed te leren kennen. Door te kijken en te luisteren naar alle kleine signalen, ontdek jij wat je kind je wilt vertellen. Geleidelijk aan zal je beter kunnen inspelen op wanneer je baby honger heeft of een ongemak ervaart, moe is of net aandacht nodig heeft. Door je geruststellende oogcontact, zachte aanrakingen op buik of hoofd, mimiek, zachte stem, wat je doet of zegt ... ervaart je baby dat hij op jou als ouder kan vertrouwen. Stap per stap bouw je dat verder op en zal je baby geleidelijk aan minder overstuur zijn of ongemak ervaren. Een eerste belangrijke basis in de verdere ontwikkeling naar zelfstandigheid en vertrouwen in zichzelf en anderen.

"Vraag de medewerkers van Kind en Gezin gerust om begeleiding of advies als je vragen over ouderschap en opvoeding hebt. Soms ben je als ouder heel snel op de goede weg, soms kan wat extra ondersteuning helpen via het 'Spreekuur ouderschap en opvoeding', bij jou in de buurt. Wat werkt voor jouw gezin? Dat zoeken we graag samen uit."

Yves Debbaut, Opvoedingsexpert Kind en Gezin

quote-mark

Praat als partners open met elkaar en laat jullie goed omringen

Gezinsuitbreiding zorgt ook voor een nieuw evenwicht in je relatie. Je baby zal veel zorg en aandacht vragen, en dat kan zich wel laten voelen in hoe jullie met elkaar omgaan. Een misverstand, sneller geprikkeld raken … Bij prille ouders is het perfect normaal als er eens spanningen zijn. Deel en bespreek open jullie gevoelens en verwachtingen met elkaar. Wat nu al zou kunnen helpen, is met elkaar afstemmen wie wat zal doen zodra de baby er is. Het is ook perfect normaal als dat nieuwe ouderschap je doet stilstaan bij je eigen ervaringen toen jij kind was, en zowel positieve als negatieve herinneringen bovenhaalt. Opvoeden doe je niet alleen. Als kersvers gezin is het belangrijk dat je je goed laat omringen. Door familie, vrienden, buren, collega’s, kraamzorg … En natuurlijk is er ook je contactpersoon bij Kind en Gezin. Een pot vers gemaakte soep van de grootouders, een deugddoende babbel met de buurman, kraamzorg die langskomt, de arts of verpleegkundige die je geruststelt … Hou je vooral niet in om hulp te vragen. Weet en vertrouw erop dat de meeste mensen paraat staan om te helpen. 

BABY HUILT

Elke baby huilt, maar niet elke baby evenveel

Het is perfect normaal dat je baby huilt, al verschilt de hoeveelheid per leeftijd en per kind. Een baby heeft tijd nodig om te wennen aan het leven buiten die warme, knusse baarmoeder. Je zal merken dat er ‘huiluurtjes’ zijn. Meestal tijdens de late namiddag en de avonduren, tussen 16.00 en 22.00 uur.

  • Vlak na de geboorte huilen de meeste baby’s 1 tot 1,5 uur per dag.
  • Rond de leeftijd van zes weken is er een huilpiek. Baby’s kunnen dan 2 tot 2,5 uur per dag huilen.
  • Na de derde maand vermindert het huilen spontaan tot gemiddeld 1,5 uur per dag. Vanaf drie maanden huilen baby’s minder frequent.
Troosttips:
  • Inbakeren (vraag hiervoor eerst advies aan je vroedvrouw)
  • zij- of buiklig op je arm en in je schoot
  • sussende geluidjes bij het oor van je baby
  • heel zacht ritmisch wiebelen van het hoofdje
  • je baby laten zuigen op een pink of speen ...

Een babbel over opvoeding kan altijd

Vraag onze medewerkers gerust om begeleiding of advies als je opvoedingsvragen hebt. Soms ben je als ouder heel snel op de goede weg, soms is intensieve begeleiding nodig via spreekuur ouderschap en opvoeding. Wat werkt voor jouw gezin? Dat zoeken we op eenvoudig verzoek graag samen uit.

Medewerkers van Kind en Gezin-Lijn, Kind en Gezin-Lijn, contact Kind en Gezin