Nachtvoedingen bij borstvoeding

Pasgeborenen maken geen onderscheid tussen dag en nacht. De hersenen van je baby zijn nog volop aan het groeien, daarom heeft je baby regelmatig voedingsstoffen nodig. In het begin zijn de voedingsmomenten gelijk verdeeld over 24 uur. Maar geleidelijk aan krijgt je baby een dag- en nachtritme. Tussen 3 en 8 maanden gaan de meeste baby’s 5 à 6 uur doorslapen tijdens de nacht. De slaap- en voedingsbehoeften zijn voor elk kind anders.

Wist je dat?

Gemiddeld drinken baby’s die borstvoeding krijgen, vaker dan leeftijdsgenootjes die flesvoeding krijgen. Ze slapen meestal ook wat later 6 uur door. Dat komt door de samenstelling van de moedermelk die gemakkelijker en ook sneller verteert. Aan de borst bepaalt je baby zelf hoeveel hij drinkt, bij kleinere hoeveelheden zal je baby vaker de borst vragen. 

Nachtvoedingen bij baby's tot 6 maanden

Tijdens deze periode zijn nachtvoedingen normaal en zelfs nodig voor een optimale groei en een goede melkproductie. Je voedt je baby best op vraag. De nachtvoedingen zijn een belangrijk onderdeel van de totale melkinname over 24 uur. 

Als je baby ’s nachts 5 uur of langer kan doorslapen, laat hem of haar dan toe om ’s avonds en ’s ochtends vaker te drinken om de gemiste voeding in te halen. Op vraag voeden blijft dus de boodschap.

Nachtvoedingen bij baby's ouder dan 6 maanden

Een aantal kinderen hebben langer dan 6 maanden nood aan nachtvoedingen, soms tot de leeftijd van 1 jaar, soms zelf nog langer. Er is geen vaste leeftijd waarop de nachtvoeding moet stoppen. Er is een onderscheid tussen nachtvoedingen om in de voedingsbehoefte te voorzien en nachtvoedingen waar je kindje vooral nood heeft aan warmte, nabijheid en troost. In het laatste geval vraagt je kindje vaak meerdere keren per nacht de borst en sabbelt oppervlakkig. Als oudere kinderen enkel kunnen inslapen aan de borst of fles kunnen er slaapproblemen ontstaan. Kies je voor nabijheid met je kind en heb je zelf geen problemen met nachtvoedingen als troost, dat is prima.

Twijfels of vragen?

Heb je vragen of bezorgdheden over nachtvoedingen of het slaappatroon van je kindje? Je kan altijd terecht bij je verpleegkundige, je vroedvrouw of de Kind en Gezin-Lijn (078 150 100). 

Tips voor onderbroken nachten

 • Zorg goed voor jezelf!Durf hulp vragen en aanvaarden van familie, vrienden, kraamhulp …waardoor je overdag wat kan rusten
 • Leer voeden in liggende houding
 • Gebruik, indien mogelijk, een veilig side-bed of zet het babybedje naast je bed
 • Zorg dat je alle benodigdheden voor de nacht in je buurt hebt
 • Verluier ’s nachts enkel bij stoelgangluiers of vraag je partner om baby te verluieren en bij jou te brengen voor de voeding
 • Voed met gedempt licht of in het donker
 • Benadruk het verschil tussen dag en nacht: ’s nachts enkel voeden, niet praten, spelen …

Tips om slaapproblemen te voorkomen

 • Werk aan een regelmatig patroon overdag, zoals: eten, spelen op schoot, spelen in de box of op speelmat, slapen
 • Probeer je baby overdag na een borstvoeding regelmatig wakker in zijn bedje te leggen zodat hij ook zelf kan leren inslapen
 • Leer de signalen te herkennen die je baby geeft wanneer hij moe wordt: in de oogjes wrijven, onrustig worden.
 • Ontwikkel een vast ritueel voor het naar bed gaan: rustgevende handelingen, activiteiten met weinig prikkels …
 • Laat overdag geen te lange pauzes tussen de voedingen zodat je baby ’s nachts geen voedingen moet inhalen
 • Wacht ’s nachts even met reageren als je baby wakker wordt. Misschien slaapt hij weer in zonder borstvoeding
 • Troost je baby als hij overstuur raakt