Nachtvoedingen bij borstvoeding

Pasgeborenen maken geen onderscheid tussen dag en nacht. De hersenen van je baby zijn nog volop aan het groeien, daarom heeft je baby regelmatig voedingsstoffen nodig. In het begin zijn de voedingsmomenten gelijk verdeeld over 24 uur. Maar geleidelijk aan krijgt je baby een dag- en nachtritme. Tussen 3 en 8 maanden gaan de meeste baby’s 5 à 6 uur doorslapen tijdens de nacht. De slaap- en voedingsbehoeften zijn voor elk kind anders.

Wist je dat?

Gemiddeld drinken baby’s die borstvoeding krijgen vaker dan leeftijdsgenootjes die flesvoeding krijgen. Ze slapen meestal ook wat later door. Dat komt door de samenstelling van de moedermelk die gemakkelijker en ook sneller verteert. Aan de borst bepaalt je baby zelf hoeveel hij drinkt. Bij kleinere hoeveelheden zal je baby vaker de borst vragen. 

Nachtvoedingen bij baby's tot 6 maanden

Tijdens deze periode zijn nachtvoedingen normaal en zelfs nodig voor een optimale groei en een goede melkproductie. Je voedt je baby best op vraag. De nachtvoedingen zijn een belangrijk onderdeel van de totale melkinname over 24 uur. 

Als je baby ’s nachts een langer blokje kan doorslapen, laat hem of haar dan toe om ’s avonds en ’s ochtends vaker te drinken om zo voldoende melkinname te verzekeren. De meeste baby's gaan zelf frequenter voeding vragen voor of na een langer slaapblokje. Op vraag voeden blijft dus de boodschap.

Nachtvoedingen bij baby's ouder dan 6 maanden

Een aantal kinderen hebben langer dan 6 maanden nood aan nachtvoedingen, soms tot de leeftijd van 1 jaar, soms langer. Er is geen vaste leeftijd waarop de nachtvoeding moet stoppen.

Nachtvoedingen voorzien niet enkel in de voedingsbehoefte, maar komen ook tegemoet aan de behoefte aan veiligheid, nabijheid, troost of hulp bij het inslapen.  

Voelt het geven van nachtvoedingen goed aan, dan kan je deze verderzetten zo lang jij en je kind er behoefte aan hebben. Volg hierin je eigen gevoel

Vraagt je kind elk uur een nachtvoeding en voel je zelf meer nood aan nachtrust, weet dan dat je ook op een andere manier kan troosten en helpen bij het inslapen. Je kan beginnen met overdag meer variatie te brengen: dragen, strelen, rustige bewegingen zoals rondwandelen of wiegen en zachte eentonige geluiden helpen je kind om te ontspannen en de slaap te vinden. Eens dit overdag lukt, kan je het ook 's nachts toepassen. Blijf verder voeden op hongersignalen, zodat je melkproductie op peil blijft. 

Nachtvoedingen en mondzorg

Borstvoeding heeft heel wat gezondheidsvoordelen en is de optimale melkvoeding voor een kind tot 2 jaar of ouder. Borstvoeding tot 24 maanden is volgens de huidige beschikbare onderzoeken beschermend tegen tandbederf.

Toch is er enige bezorgdheid over een mogelijk verband tussen langdurig, frequent en nachtelijk borstvoeding geven en een hoger risico op tandbederf. Het is echter niet wetenschappelijk aangetoond dat borstvoeding op zich tandbederf zou veroorzaken.

Je hoeft nachtvoedingen niet af te bouwen als je dit nog niet wil. Vraagt je kind nog frequent nachtvoedingen na de doorbraak van de eerste tandjes, wees dan wel extra alert voor de preventieve maatregelen om tandbederf te voorkomen:

  • Zorg voor een gezonde mondhygiëne: poets vanaf de doorbraak van de eerste tand met fluoride houdende tandpasta.
  • Geef je kind gezonde, leeftijdsadequate voeding.
  • Zorg voor een gezond voedingspatroon met voldoende rustmomenten voor het gebit zodat het tandglazuur zich kan herstellen na een zuurstoot.
  • Vanaf de doorbraak van het eerste tandje kan je kindje al met je mee op controle bij tandarts of mondhygiënist. Hoe vroeger dit lukt, hoe beter. Ga zeker voor je kind 2 jaar wordt langs voor een preventief mondonderzoek.

Tips voor onderbroken nachten

  • Zorg goed voor jezelf! Durf hulp vragen en aanvaarden van familie, vrienden, kraamhulp …waardoor je overdag wat kan rusten
  • Leer voeden in liggende houding
  • Samenslapen met je baby in jouw bed raden we niet aan. Gebruik, indien mogelijk, een veilig side-bed of zet het babybedje naast je bed
  • Zorg dat je alle benodigdheden voor de nacht in je buurt hebt
  • Verluier ’s nachts enkel bij stoelgangluiers of vraag je partner om baby te verluieren en bij jou te brengen voor de voeding
  • Voed met gedempt licht of in het donker
  • Benadruk het verschil tussen dag en nacht: ’s nachts enkel voeden, niet praten, spelen …

Tips om slaapproblemen te voorkomen

  • Werk aan een regelmatig patroon overdag, zoals: eten, spelen op schoot, spelen in de box of op speelmat, slapen
  • Probeer je baby overdag na een borstvoeding regelmatig wakker in zijn bedje te leggen zodat hij ook zelf kan leren inslapen
  • Leer de signalen te herkennen die je baby geeft wanneer hij moe wordt: in de oogjes wrijven, onrustig worden.
  • Ontwikkel een vast ritueel voor het naar bed gaan: rustgevende handelingen, activiteiten met weinig prikkels …
  • Laat overdag geen te lange pauzes tussen de voedingen zodat je baby ’s nachts geen voedingen moet inhalen
  • Wacht ’s nachts even met reageren als je baby wakker wordt. Misschien slaapt hij weer in zonder borstvoeding
  • Troost je baby als hij overstuur raakt