Enkel de thuistaal

Samuel en Shikorina zijn afkomstig uit Eritrea en wonen nu een jaar in Kortrijk. Hun thuistaal is Tigrinya. Ze zijn Nederlands aan het leren, maar spreken de taal nog niet zo vlot. Daarom voeden ze Tesfay op in het Tigrinya.

Samuel: "Wij zijn afkomstig uit Eritrea. Wij zijn daar ongeveer een jaar geleden gevlucht en sindsdien wonen wij in Kortrijk."

Shikorina: "Ik was zwanger toen wij daar vertrokken, wij wisten toen heel weinig over België en vandaag wonen wij hier, leren wij deze moeilijke taal en vooral: zijn wij de gelukkige ouders van Tesfay."

 

We willen niet dat ons kind ‘fout’ Nederlands van ons zou leren. Bovendien is Tigrinya een stuk van wie wij zijn en dat stuk willen wij graag kunnen meegeven aan Tesfay.

Samuel

quote-mark

Samuel: "Wij zijn blij om hier met ons drietjes veilig aan een nieuw leven te kunnen beginnen. Wij volgen nu ook lessen Nederlands maar we kunnen het nog niet vlot spreken. Ook al proberen wij thuis met ons tweeën Nederlands te oefenen, we zijn voorlopig niet van plan om dat ook met Tesfay te doen. Met hem spreken wij Tigrinya. We willen niet dat ons kind ‘fout’ Nederlands van ons zou leren. Bovendien is Tigrinya een stuk van wie wij zijn en dat stuk willen wij graag kunnen meegeven aan Tesfay."

Shikorina: "Tesfay zal genoeg tijd hebben om op andere manieren in contact te komen met het Nederlands. Sinds twee maanden gaan wij elke woensdag naar de spel- en ontmoetingsplaats in de buurt. Hij vindt het leuk daar, hij gaat op verkenning, komt andere kinderen tegen en we horen hier en daar een woordje Nederlands. Als hij ‘piep’ of ‘kiekeboe’ hoort, wordt hij heel blij. Dan weet hij dat het tijd is om met de begeleider verstoppertje te spelen. Dat woordje gebruiken wij nu dus ook thuis. ‘Piep’ is iets dat wij niet kennen in Eritrea (lacht), maar ik vind het een leuk woord!"

Enkel voor de thuistaal kiezen?

De keuze om alleen de thuistaal te spreken is voor Samuel en Shikorina geen bewuste keuze. Hun moedertaal is de enige taal waarin ze zich vlot en natuurlijk kunnen uitdrukken. De keuze voor de moedertaal is eigenlijk de enige mogelijke aanpak.

Voor andere meertalige ouders kan de keuze om enkel hun moedertaal met de kinderen te spreken wel een bewuste keuze zijn. Bijvoorbeeld omdat ze niet willen dat hun moedertaal verloren gaat.

Kinderen zoals Tesfay worden bijna altijd meertalig omdat ze later Nederlands zullen leren. Buiten het gezin komen ze altijd met het Nederlands in contact: in de kinderopvang, in de spel-en ontmoetingsplaats, in de bibliotheek, de winkel, in de kleuterklas,…

Op die manier krijgen deze kinderen de kans het Nederlands te leren naast hun thuistaal. Het is belangrijk om kinderen zoals Tesfay al zo vroeg mogelijk kennis te laten maken met het Nederlands. Zo leren ze de taal sneller én het is positief voor hun welbevinden, bijvoorbeeld bij de start op school.

Een goede basis in de thuistaal zorgt ervoor dat een kind vlot nieuwe talen kan leren. Het is een hefboom voor het leren van nieuwe talen, zoals het Nederlands.