Zwangerschapsdiabetes

Vooral in de 2de helft van een normale zwangerschap zorgen hormonen ervoor dat de baby zich genoeg kan ontwikkelen. Deze hormonen gaan echter ook de werking van insuline tegenwerken. Insuline is nodig om suiker of glucose, als het ware de brandstof van het lichaam, op te nemen in de weefsels. Er moet dus heel wat meer insuline worden geproduceerd om te zorgen dat de bloedsuikerwaarden niet te hoog worden. Dit lukt net niet bij zwangerschapsdiabetes. Hierdoor lopen de bloedsuikerwaarden op wat, indien onbehandeld, risico’s inhoudt op korte en op lange termijn voor moeder en kind.

Tussen 24 en 28 weken zwangerschap wordt de zwangere vrouw doorgaans voorgesteld een test op zwangerschapsdiabetes te laten afnemen door het drinken van een hoge dosis drinkbare suiker. Vervolgens wordt bloed geprikt, om na te gaan of de bloedsuikerwaarden niet te hoog zijn. Bij zwangerschapsdiabetes is een behandeling nodig, die bestaat uit gezonde voeding, beweging en indien nodig insuline.

Net na de bevalling zullen de bloedsuikerwaarden weer normaal worden. Zwangerschapsdiabetes is echter een belangrijk alarmsignaal van het lichaam. Tot de helft van de vrouwen met zwangerschapsdiabetes ontwikkelen binnen de 5 tot 10 jaren blijvende diabetes. Gezonde voeding en regelmatige beweging verminderen de kans op diabetes. Laat jaarlijks bij de huisarts de bloedsuikerwaarden meten. Zo kunnen eventuele gestoorde bloedsuikerwaarden tijdig worden opgespoord. 


Project Zoet Zwanger

Met het project Zoet Zwanger startte de Vlaamse diabetes Vereniging vzw in samenwerking met de VVOG en Domus Medica in Vlaanderen een project voor de preventie en vroegtijdige opsporing van type 2 diabetes. Zoet Zwanger is er voor vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben (gehad) en voor zorgverleners. Zwangerschapsdiabetes wordt naar schatting jaarlijks bij meer dan 1 op de 50 zwangere vrouwen in Vlaanderen vastgesteld en er is een stijgende trend. Deze vrouwen vormen een unieke, gemakkelijk te identificeren doelgroep voor preventie en vroegdiagnose van diabetes na de bevalling. Toch ontbreekt noodzakelijke opvolging na de bevalling te vaak. Het project wil daarom deze vrouwen motiveren tot een gezonde levensstijl en een jaarlijkse bloedglucosecontrole. Ook zorgverleners worden d.m.v. het project gestimuleerd om dit advies zelf duidelijk te communiceren.

Dankzij het project krijgen de vrouwen na de diagnose een registratieformulier van de zorgverlener. Geregistreerde vrouwen ontvangen jaarlijks een opvolgingsbrief die hen adviseert langs te gaan bij de huisarts voor een nuchtere bloedglucosecontrole. Huisartsen worden op de hoogte gesteld van de deelname van hun patiënte bij de verwerking van de registratie en kunnen dan hun actieve deelname bevestigen via een feedbackfiche.