Vanaf welke leeftijd mag ik gaan zwemmen met mijn baby?

De Hoge Gezondheidsraad ontmoedigt zwemmen met baby's jonger dan 12 maanden in de Belgische zwembaden, zodat de baby niet met chloor in contact komt.

Baby's jonger dan 12 maanden zijn immers nog te kwetsbaar omwille van bv. het infectiegevaar, hyperactieve slijmvliezen of immature longen. Omdat de temperatuur van het water en de lucht in het zwembad vrij hoog zijn, wordt de groei van micro-organismen bevorderd.

Watergewenning of babyzwemmen gebeurt uit gezondheidsoverwegingen dus best in een bad thuis.

In een zwembad met chloor kan dit van zodra de baby 1 jaar oud is.

Echt leren zwemmen is motorisch voor een kind pas mogelijk vanaf 4 jaar. Pas dan kan een kind de zwemtechniek goed aanleren en zich juist in het water bewegen.

Baby's en kleine kinderen kunnen ook mee op vakantie naar zee en strand.  Hier ligt het accent op toezicht en voorkomen van verbranden. De huid van een kind is immers heel gevoelig voor zonnestralen. Kinderen hebben dan ook extra bescherming nodig tegen de zon.

De zee en het strand zijn heel aantrekkelijk voor kleine en grote kinderen. Zodra ze het zand en het water zien, zijn ze niet te houden en zullen ze snel op ontdekkingstocht gaan. Toezicht door een volwassene, aangepast schoeisel en een degelijke bescherming tegen de zon zijn dus de vaste ingrediënten van een zorgeloos dagje zon, zee en zand. Laat je kind wennen aan het geluid en de beweging van de golven en aan het koude water. Verdrinking is een het grootste gevaar aan zee.

  • Laat je kind nooit alleen het water ingaan, zelfs niet om pootje te baden.

  • Gebruik een zwemvestje of zwembandjes en zorg ervoor dat je kind altijd onder toezicht is. Denk eraan dat drijfhulpjes je kind kunnen laten meedrijven met de golven en geen absolute bescherming tegen verdrinking bieden.