Klopt het dat bij bakken en frituren schadelijke stoffen kunnen ontstaan?

Er kunnen inderdaad bepaalde stoffen ontstaan die voor de mens mogelijk schadelijk kunnen zijn. Bij het frituren van aardappelproducten zoals frieten (als ze bruin worden) en chips gaat het dan over acrylamide. Als je eten laat aanbranden ontstaan polycyclische aromatische koolwaterstoffen.

Acrylamide is een stof die in kleine hoeveelheden kan ontstaan wanneer zetmeelrijke producten zoals aardappelen en granen aan hoge temperaturen worden verhit. Het is het gevolg van een normaal bakproces. Het is onmogelijk om acrylamide uit je voeding weg te laten aangezien het in zoveel producten aanwezig is. Gefrituurde aardappelproducten leveren de belangrijkste bijdrage, maar ook koffie, brood, ontbijtgranen, koekjes, chips, ... dragen er aan bij.

Je kan wel bepaalde stoffen zoveel mogelijk proberen te vermijden door gevarieerd te eten en niet te veel van deze producten te eten. 

Enkele tips:

  • Eet gevarieerd.
  • Bak aardappelproducten niet te bruin.
  • Zorg dat er geen zwarte randjes of korstjes ontstaan of snij ze weg.
  • Frituur op 175°C en niet te lang.
  • Volg de aanwijzingen op de verpakkingen van de aardappelproducten.