Veelgestelde vragen

Vragen over de hoogte van het inkomenstarief

Klik hier voor alle veelgestelde vragen.

Hoe kan ik berekenen hoeveel ik moet betalen?

Hoe kan ik berekenen hoeveel ik moet betalen?
  • Ofwel via 'Mijn Kind en Gezin'
    • klik op de tegel 'Attest inkomenstarief' en log in met je digitale sleutel 
    • Klik op 'Simulatie van mijn inkomenstarief'. 
    • Let op! De simulatie geeft enkel een indicatie over hoeveel je op dit moment zou betalen. Je vraagt hiermee niet jouw attest aan.
  • Ofwel in de tabel van pdf de brochure inkomenstarief (4MB).  Zoek op in welke inkomenscategorie je valt en wat je zou betalen. Vergeet niet de eventuele kortingen af te trekken. Die vind je ook in de brochure.

Waarom moet ik meer of minder betalen na een herberekening?

Als je een nieuw attest inkomenstarief aanvraagt, dan wordt de laatst beschikbare informatie over je gezinssamenstelling en inkomen automatisch opgeladen. 

Heb je sinds je laatste attest minder personen ten laste of een hoger inkomen, dan kan je inkomenstarief hoger zijn. Heb je meer personen ten laste of een lager inkomen, dan kan je inkomenstarief lager zijn.

Kan er een verschil in inkomenstarief zijn tussen een indexering en herberekening?

Ja. Dit is mogelijk omdat de parameters van de berekening anders zijn.

  • Bij een herberekening wordt de berekening volledig opnieuw gemaakt. Hierbij kan het inkomen bijvoorbeeld in een andere inkomensschijf vallen dan het jaar ervoor. Ook het aantal kinderen ten laste speelt een rol.
  • Bij een indexering is er enkel een procentuele aanpassing van het toegekende tarief.

Is er korting voor gezinnen met meerdere kinderen?

Heb je meer dan één kind ten laste? Dan krijg je vanaf het tweede kind een korting op je inkomenstarief. Voor meerlingen is er een bijkomende korting voorzien. Je hebt er dus alle belang bij om onmiddellijk na de geboorte van een bijkomende kind, je ‘aantal kinderen ten laste’ aan te passen op mijn.kindengezin.be. Meer hierover in pdf de brochure voor ouders op p.18 (4MB).

Let op: Heb je sinds je laatste attest minder personen ten laste of een hoger inkomen, dan kan je inkomenstarief hoger zijn. Heb je meer personen ten laste of een lager inkomen, dan kan je inkomenstarief lager zijn.