Veel rijke moedertaal vanaf het prille begin helpt je baby kansrijk op te groeien

Uit onderzoek blijkt dat baby's, peuters en kinderen vooral taal leren door veel met hen te praten. Ouders, grootouders en professionals spelen een cruciale rol in de taalontwikkeling van kinderen. Zij zetten zich dagelijks in om baby’s en peuters te helpen groeien in hun ontwikkeling met gebabbel tijdens het verluieren, eten, spelen, voorlezen… Veel praten met je baby vanaf de geboorte, dat lukt bij de ene ouder al wat vlotter dan bij de andere. 

Elke ouder wil het beste voor zijn kind. Maar niet alle ouders weten dat veel rijke moedertaal vanaf het prille begin helpt kansrijk op te groeien.

Martine, Verpleegkundige bij Kind en Gezin

quote-mark

Martine, verpleegkundige bij Kind en Gezin: "Ik vertel tijdens elk consult en huisbezoek over het belang van taal. Mijn kapstok? Elke ouder wil het beste voor zijn kind. Maar niet alle ouders weten dat veel rijke moedertaal vanaf het prille begin een baby helpt om kansrijk op te groeien. In heel wat gezinnen merk ik dat ouders niet veel praten met hun baby en dat ze ook niet goed weten wat je dan moet zeggen of hoe."

"Meerdere keren per dag herhaal ik tegen ouders: 'Vertel, kijk, lach, zing, luister, reageer op baby’s geluidjes en doe dat heel veel, elke dag … en wat je ook zegt, voorleest of zingt; jij doet dat prima, perfect en geweldig. Zo geef jij je baby de allerbeste start.' Dat is toch een mooie boodschap? Het geeft heel veel ouders zelfvertrouwen en bevestiging om dat te durven doen."  

Wat je ook zegt, voorleest of zingt; jij doet dat prima, perfect en geweldig. Zo geef jij je baby de allerbeste start.

Martine, Verpleegkundige bij Kind en Gezin

quote-mark

"Ik zet tijdens elk contact met een ouder het belang van taal in de verf. En zeker na elke geslaagde gehoortest. Van alle baby’s die in Vlaanderen geboren worden, krijgt 98% een gehoortest. Gelukkig is er maar in 0,8% van alle tests een doorverwijzing voor verder onderzoek nodig. We kunnen alle andere ouders meteen geruststellen. Hun baby hoort prima en wat ze ook tegen hun baby zingen, zeggen of vertellen, het klinkt altijd als muziek in hun oren." 

"Ik werk in Antwerpen-Kiel. Heel wat ouders in onze regio hebben een andere moedertaal dan het Nederlands. Onze taalcampagne en de brochures over meertaligheid zetten in op die meertalige realiteit en de ondersteuning van ouders hierbij. We willen ouders vertrouwen geven om in hun moedertaal te praten met hun kind. 

Wist je dat...
  • het gebrabbel van baby’s over de hele wereld hetzelfde klinkt? 
  • 30% van de kinderen geboren in Vlaanderen in 2020 een andere taal dan Nederlands praat met de moeder? 
  • kinderen vooral talen leren door die taal veel te horen én zelf te spreken?  
  • kinderen die meertalig opgroeien vaak talen mixen en dat dit normaal is? 

"Ik vertel ouders die geen Nederlands praten met hun kind, dat het belangrijk is dat een kind zich goed kan voelen op school. Al een basis Nederlands kennen voor de start van school draagt daaraan bij. Kinderopvang speelt hier een heel belangrijke rol, maar ook via oudere broertjes of zusjes die Nederlands spreken, de speeltuin in de buurt, de activiteiten via Spel en Ontmoeting, het Huis van Het Kind, ... krijgt een kind kansen om Nederlands op te pikken. Samen met ouders ga ik op zoek naar die taalkansen."

Paarse tekstballon met tekst 'word een babbelkous'

Word een Babbelkous!

Met de Word een Babbelkous-campagne stimuleren we iedereen om vanaf het prille begin elke dag, heel veel, met baby's te praten. Ouders, plus- en grootouders, kinderbegeleiders in de opvang, de babysit, peter en tante … Iedereen is welkom om de favoriete babbelkous van elke baby en peuter te worden.

Brochures en magazines

We hebben heel wat folders en brochures over meertalig opvoeden. Ook in onze magazines Kruiper en Peuter komt aan bod hoe je taal kunt stimuleren.

  • Lees het online inkijkexemplaar.
  • Download de pdf.
  • Bestel de gratis printversie.